Latvija atbalstīs mainīt aprēķinu, kā šobrīd Eiropā tiek aprēķinātas elektrības cenas

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvija atbalstīs priekšlikumu mainīt veidu, kā šobrīd Eiropā tiek aprēķinātas elektrības cenas, to Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam apstiprināja arī ekonomikas ministre Ilze Indriksone.

Kā informē LTV, cerība ir, ka elektrība būs lētāka, ja mazāka ietekme formulā būs gāzes cenai.

Ideja, kā ziņo "de facto", uztrauc “Latvenergo”, kam iejaukšanās esošajos tirgus mehānismos mazinātu iespējas pelnīt. Arī citi iesaistītie pastāvošo kārtību aizstāv un iesaka ar reformām nepārsteigties.

“Nord Pool” elektroenerģijas birža ir viens no grēkāžiem, ko politiķi nereti piesauc, meklējot iemeslus augstajām elektrības cenām. Taču kā īsti “Nord Pool” strādā?

Kā skaidro raidījums, biržā elektrības cenu nosaka izsolēs. Dažādu avotu ražotāji piedāvā, kurās stundās un par cik tie ir gatavi elektrību pārdot. Vispirms tiek pārdota elektrība, ko saražot ir vislētāk. Ja patēriņu tas nenosedz, ieslēdzas nākamais lētākais ražotājs. Taču, ja patēriņš turpina kāpt, pieslēdzas arvien dārgāki ražotāji. Savukārt cena šajā stundā visiem biržā būs vienāda – pielīdzināta dārgākajam ražotājam, kas, visticamāk, elektrību ražo no dabasgāzes, kurai cena pusotra gada laikā kāpusi aptuveni 10 reizes. Tādā veidā elektrības un gāzes cenas ir sasaistītas.

Šis ir princips, ko kritizē Eiropas Komisija un kuras viedoklim pievienojusies Latvijas Ekonomikas ministrija. “Tās formulas, ko miera laikos “Nord Pool” birža izmantoja, lai pirktu un pārdotu elektroenerģiju, īsti nav piemērotas šiem apstākļiem. Ne vienmēr tas cenu līmenis ir jānoliek tajā augstākajā līmenī. Noteikti būtu jāmaina šī formula,” stāsta ekonomikas ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu