"Kremļa pavārs" Prigožins beidzot atzīst "Vagner" dibināšanu (5)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Jevgēņijs Prigožins
Jevgēņijs Prigožins Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Bēdīgi slavenais krievu uzņēmējs Jevgeņijs Prigožins, kuru nereti dēvē par Krievijas diktatora Vladimira Putina pavāru, pirmdien, 26. septembrī, paziņojis, ka ir algotņu bandas "Vagner" dibinātājs, un apstiprinājis tās kaujinieku izvietošanu Latīņamerikas un Āfrikas valstīs.

Prigožins paziņojumā paskaidrojis, ka banda izveidota 2014.gadā, lai vervētu kaujiniekus nosūtīšanai uz Ukrainas Donbasa reģionu. "Tobrīd - 2014.gada 1.maijā - bija dzimusi patriotu grupa, kas vēlāk ieguva "BTG Vagner" nosaukumu".

Prigožins, kas palamu "Putina pavārs" ieguvis, jo viņa uzņēmums sniedzis ēdināšanas pakalpojumus Kremlim, līdz šim vienmēr bija noliedzis savu saistību ar "Vagner".

"Es pats tīrīju vecus ieročus, meklēju bruņuvestes un atradu speciālistus, kas man varēja palīdzēt," savā paziņojumā piebildis bandas vadonis.

Gadiem ilgi ticis uzskatīts, ka "Vagner" izmantots Maskavas ekspansionistisko ambīciju īstenošanai, lai gan Kremlis noliedzis jebkādu saistību ar to.

"Vagner" iesaiste konfliktos ārvalstīs publiski kļuva zināma 2018.gadā, kad laikraksts "Novaja gazeta" vēstīja, ka Sīrijā nofilmētie krievvalodīgie vīrieši, kas nogalināja un sakropļoja kādu gūstekni, ir "Vagner" kaujinieki.

Krievijas algotņu iesaistīšana bija viens no iemesliem, kāpēc Mali tradicionālais sabiedrotais Francija nolēma savus karavīrus izvest no savas kādreizējās kolonijas. "Vagner" kaujinieku klātbūtne ir fiksēta arī Centrālāfrikas Republikā, Čadā, Lībijā un citās konfliktu skartās zemēs.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu