Krievija zaudē vērtīgus klientus: Indijas rūpnīcas vēlas atteikties no Krievijas naftas (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix.

Indijas naftas pārstrādes rūpnīcas gatavojas atteikties no Krievijas naftas iepirkšanas, kas tiek piegādāta pa Austrumsibīrijas – Klusā okeāna (ESPO) naftas cauruļvadu. Kā ziņo aģentūra “Reuters”, tam iemesls ir pārāk augstie naftas piegādes tarifi.

Aģentūras avoti norāda, ka pēdējā pusgada laikā Indija, kas iepriekš reti iepirkusi Krievijas naftu, nu kļuvusi par otru nozīmīgāko Krievijas naftas pircēju pēc Ķīnas. Pēc tam, kad vairākas Rietumvalstu kompānijas apturējušas Krievijas jēlnaftas iepirkšanu, naftas pārstrādes rūpnīcas izpirka teju visu Krievijas jēlnaftas marku produkciju, jo Krievija piešķīra nozīmīgas atlaides. Tagad Krievijas naftas cenas ir pieaugušas.

“Ja skatās uz naftas piegāžu cenām, tad piegādes no ESPO naftas vada ir par 5-7 dolāriem par barelu dārgākas, salīdzinot ar līdzvērtīgu marku piegādēm no citām valstīm, piemēram, caur cauruļvadu “Murban” no Apvienotajiem Arābu Emirātiem,” sacīja avots Indijas rūpniecības nozarē.

“Refinitiv” analītiķis Ehsans Ulhaks norādīja, ka Tuvo Austrumu ražotāji samazināja naftas piegāžu cenas oktobrim, kas ievērojami samazināja Krievijas naftas izdevīgumu.

Jau pašlaik Indijas kompānijas arvien vairāk naftas iepērk no citām vietām, tostarp no Rietumāfrikas. Indija šomēnes iepirkusi 2,35 miljonus tonnu Āfrikas naftas (augustā – 1,16 miljonus tonnu), bet Krievijas nafta iepirkta divu miljonu tonnu apjomā (augustā – 3,55 miljoni tonnu).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu