Skultes LNG terminālis: biedrība kritizē ieceri par nacionālā interešu objekta statusa piešķiršanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Piekrastes vides aizsardzības biedrība šonedēļ nosūtījusi atklāto vēstuli ministriem, kurā kritizē ieceri Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālim, kurš nākotnē varētu tikt būvēts, piešķirt nacionālo interešu objekta statusu.

Biedrības izplatītā atklātā vēstulē uzsvērts, ka Skultes LNG termināls tiek pasniegts kā nacionāls objekts, lai gan nedz plānotais terminālis, nedz dabasgāze, kas caur to tiks transportēta, nepieder valstij.

Biedrība arī nepiekrīt, ka terminālis mazinās gāzes cenas Latvijas iedzīvotājiem, kā to vairākkārt apgalvojuši valdošie politiķi.

"Ir absurdi apstiprināt likumprojektu, kura mērķis ir "stiprināt Latvijas energoapgādes piegāžu ceļu noturību", lai gan pamatojums netiek skaidrots nedz paša likumprojekta aprakstā, nedz atbildēs uz Ekonomikas ministrijai (EM) adresētiem jautājumiem," uzsvērts vēstulē.

Piekrastes vides aizsardzības biedrība uzskata, ka nav pieļaujama nacionālo interešu statusa piešķiršana objektam, kuram, paralēli tiek gatavotas izmaiņas likumdošanā, lai bīstamam ķīmiskam objektam nebūtu nepieciešams ietekmes uz vidi novērtējums. Iespējams, ietekme uz vidi un apkārtējiem iedzīvotājiem ir pārāk liela, lai pēc šāda novērtējuma veikšanas objektu varētu būvēt, pieļauj biedrība.

Organizācija arī uzsver, ka ir nepieņemami pamatot likumprojektu ar "vajadzību novērst administratīvos šķēršļus un neskaidrības attiecībā uz nosacījumiem, lai sekmīgi nodrošinātu Skultes sašķidrinātā dabasgāzes termināļa un ar to saistīto būvju izbūvi," nepaskaidrojot iemeslus, kāpēc tieši Skultes LNG termināļa projektam paredzētas šādas atlaides.

Jau vēstīts, ka valdība šodien sēdes slēgtajā daļā skatīs EM sagatavoto likumprojektu, kas nosaka nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm.

Tāpat Ministru kabineta sēdes slēgtajā daļā iekļauts informatīvais ziņojums "Par risku pētījumu par sašķidrinātās dabasgāzes terminālu Latvijā". Tā saturs publiski nav pieejams.

Kā norāda EM, ņemot vērā, ka nacionālā LNG termināla darbības uzsākšanai salīdzinoši īsā termiņā ir būtiska nozīme drošai Latvijas apgādei ar dabasgāzi, ir nepieciešamas noteikt speciālu regulējumu, kas apliecinātu valsts interesi Skultes LNG termināla izveidei un atvieglotu administratīvo procedūru projekta izvērtēšanai un realizācijai.

Likumprojekta mērķis ir stiprināt Latvijas energoapgādes piegāžu ceļu noturību, nodrošinot sekmīgu Skultes LNG termināļa uzbūvēšanu.

Paredzēts, ka likums nosaka nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim, tā cauruļvada savienojumam ar dabasgāzes pārvades sistēmu un ar to saistītajām būvēm, lai novērstu savlaicīgi administratīvos šķēršļus un neskaidrības attiecībā uz nosacījumiem, kā varētu sekmīgi nodrošināt Skultes LNG termināļa izbūvi.

Tāpat likumprojekts paredz, ka Skultes LNG terminālis un ar to saistītās būves ir nododamas ekspluatācijā līdz 2024.gada 15.septembrim.

Kā ziņots, valdība sākotnēji uzdeva EM padziļināti vērtēt LNG termināļu projektus, kurus ir pieteikusi "Skulte LNG Terminal" Saulkrastos un SIA "Kundziņsalas dienvidu projekts" Rīgā, bet vēlāk vienojās piešķirt nacionālo interešu objekta statusu Skultes LNG terminālim. EM bija jāiesniedz likumprojekts nacionālā interešu objekta statusa noteikšanai Skultes LNG terminālim, savukārt gala lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

"Skulte LNG Terminal" reģistrēta 2016.gadā. "Skulte LNG Terminal" mājaslapā norādīts, ka uzņēmuma patiesie labuma guvēji ir Arnfins Unums un Pēteris Ragaušs. Vienlaikus 2022.gada maija otrajā pusē par 20% "Skulte LNG Terminal" akciju iegādi paziņoja degvielas tirgotājs AS "Virši-A".

LNG termināļa izveidošana ir svarīga Latvijas energoneatkarības nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu