Jānis Iesalnieks: Lai latviešu skaits pieaugtu

CopyLinkedIn Draugiem X
Jānis Iesalnieks.
Jānis Iesalnieks. Foto: Ieva Ābele, Saeima.

2010. gadā 16,8% no visiem jaundzimušajiem Latvijā bija trešie vai nākamie bērni ģimenē, bet 2021. gadā tie bija jau 24,2% no visiem jaundzimušajiem, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas valstu vidū.

Tie ir ļoti konkrēti augļi Nacionālās apvienības apzināti attīstītajai trīs bērnu politikai, kas tieši daudzbērnu ģimenes nodrošina ar visplašāko demogrāfiskā atbalsta instrumentu klāstu gan dažādu pabalstu, gan atvieglojumu un citu bonusu veidā. Šī statistika apliecina, ka, ja vien dodam iespēju, ģimenes Latvijā ļoti labprāt izvēlas laist pasaulē arī trīs un vairāk bērnu.

Kāpēc ir svarīgi atbalstīt tieši daudzbērnu ģimenes? Pirmkārt jau tāpēc, ka statistiski daudzbērnu ģimenes ir vairāk pakļautas nabadzības riskam, jo vecāku nopelnītais ir jāsadala krietni vairāk ģimenes locekļu iztikai. Taču no sabiedrības kopējo interešu viedokļa ir kāds vēl būtiskāks apsvērums: daudz bērnu ģimenē ir vienīgais veids, kā nosacīti aizlāpīt 90. gadu dzimstības bedri. Šobrīd reproduktīvi aktīvajā vecumā ir sievietes, kuras piedzima 90. gados, un viņu ir par trešdaļu mazāk nekā 80. gados dzimušo. Tas nozīmē, ka, pat ja 90. gados dzimušajām sievietēm vidēji būtu divi bērni, Latvijas iedzīvotāju skaits turpinātu strauji iet mazumā, jo 90. gadu dzimstības bedre mūs turpinātu vajāt katrā nākamajā paaudzē. Vienīgā iespēja novērst šo lejupvērsto spirāli ir motivēt ģimenes laist pasaulē trīs un vairāk bērnu.

Taču tas nenozīmē tikai finansiālus pabalstus un atvieglojumus. Bieži vien pat vēl būtiskāki faktori var būt, piemēram, bērnudārzu pieejamība vai sabiedrības attieksme pret ģimenēm ar bērniem.

Ģimenei, bērniem ir jābūt vērtībai, kuru neviens neapšauba. 

Diemžēl pēdējā laikā arvien skaļāk izskan idejas, ka bērnu radīšana ir tikai apgrūtinājums, ka mūsu jau tā ir pārāk daudz šai planētai vai ka ģimene var būt jebkas – kaut vai divi kopā dzīvojoši vīrieši vai sievietes. Šādas idejas objektīvi ved sabiedrību pretī lēnai iznīkšanai. Nacionālā apvienība jau līdz šim Saeimā ir bijusi spēcīgākais mūris pret šādām destruktīvām idejām un arī turpinās tāda būt, jo Latvija nevar pastāvēt bez cilvēkiem, bez ģimenēm, kas paaudžu paaudzēs rada un izaudzina bērnus par krietniem cilvēkiem, kuri domā ne tikai par sevi, bet ģimenē iemācās rūpēties arī par citiem. Lai latviešu skaits pieaugtu, nevis ietu mazumā.

 
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu