Teksta tiešraides arhīvs ⟩ Apkopoti rezultāti vairāk nekā 90% iecirkņu: līderos JV, ZZS un Apvienotais saraksts (54)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Politisko partiju apvienības "Apvienotais saraksts" pārstāvis, Liepājas partijas priekšsēdētājs Uldis Sesks 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā.
Politisko partiju apvienības "Apvienotais saraksts" pārstāvis, Liepājas partijas priekšsēdētājs Uldis Sesks 14. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Atbilstoši līdz šim apkopotajai informācijai 14.Saeimas vēlēšanās nobalsojuši 59,23% balsstiesīgo. Iecirkņos sākta balsu skaitīšana - līdz šim apkopoti dati par 964 no 1055 iecirkņiem. Saskaņā arī līdz šim apkopotajiem rezultātiem līderos ir Jaunā vienotība un ZZS, kam seko Apvienotais saraksts, Nacionālā apvienība, Stabilitātei, Latvija pirmajā vietā, Progresīvie un Attīstībai/Par. Pārējām partijām saskaņā ar līdz šim apkopotajiem datiem nav izdevies pārvarēt 5% robežu.

Informācija tiek papildināta!

Jau vēstīts, ka pēc vēlētāju aptaujām līderos izvirzījusies Jaunā Vienotība. Līdz ar iecirkņu slēgšanu piedāvājam jums, lasītāji, iepazīties ar svarīgāko dienas notikumu apkopojumu un uzklausīt ekspertu viedokļus "Nedēļas fokusā" vēlēšanu nakts speciālizlaidumā, ko vada TVNET žurnālists un politologs Mārtiņš Daugulis. Savukārt zemāk atradīsi teksta tiešraidi, kurā visas dienas garumā esam apkopojuši būtiskāko par 14. Saeimas vēlēšanu norisi.

Foto: Rīts vēlēšanu iecirkņos

Foto: 14. Saeimas vēlēšanas Latvijas vēlēšanu iecirkņos

Foto: Valsts prezidents un kundze nodod balsi 14. Saeimas vēlēšanās

Foto: Vēlēšanas Daugavpilī

TVNET ziņos gan par jaunāko no vēlēšanu iecirkņiem, gan vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumiem galvaspilsētā, kā arī TVNET portālā 1. oktobra vakarā 20:00 būs redzams raidījuma "Vēlēšanu nakts kopā ar Mārtiņu Dauguli" speciālizlaidums, kurā uzklausīsim ekspertu redzējumu, pieslēgsimies tiešraidē partiju birojiem, uzklausīsim, ko no vēlēšanām gaida cilvēki attālākajās Latvijas vietās, un, protams, ziņosim par Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotajiem vēlēšanu rezultātiem!

Kad, kur un cikos varēs nobalsot?

14. Saeimas vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Vēlēšanu dienā, 1. oktobrī, iecirkņi būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. Ārvalstīs iecirkņu darba laiks ir pēc attiecīgās valsts laika.

Saeimas vēlēšanās ir 5 vēlēšanu apgabali un katra vēlēšanu apgabala iecirkņos būs atšķirīgas (tikai attiecīgā vēlēšanu apgabala) vēlēšanu zīmes. Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajam vēlēšanu apgabalos ietilpst šādas pašvaldības:

Rīgas vēlēšanu apgabals – Rīgas pilsēta un ārvalstis;

Vidzemes vēlēšanu apgabals ietver Ādažu, Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Ķekavas, Limbažu, Madonas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras novadu un Jūrmalas valstspilsētu; 2022. gada Saeimas vēlēšanās arī Varakļānu novads (tas noteikts Saeimas vēlēšanu likuma Pārejas noteikumu 12.punktā);

Latgales vēlēšanu apgabals ietver Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Rēzeknes novadu, Daugavpils valstspilsētu un Rēzeknes valstspilsētu;

Kurzemes vēlēšanu apgabals ietver Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Saldus, Talsu un Ventspils novadu, Liepājas valstspilsētu un Ventspils valstspilsētu;

Zemgales vēlēšanu apgabals ietver Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils un Tukuma novadu un Jelgavas valstspilsētu.

Sarakstu un karti ar vēlēšanu iecirkņiem atradīsi ŠEIT

Balsot varēs arī tad, ja pasei vai eID kartei beidzies termiņš; spiedogu neliks

Balsošanas dokuments 14. Saeimas vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Pilsoņa personu apliecinošus dokumentus, kam laikā no 2020.gada 1.marta beidzies derīguma termiņš, varēs izmantot personas identitātes apliecināšanai klātienē līdz nākamā gada 30.aprīlim, paredz Saeimā pieņemtie likuma grozījumi. Šis nosacījums neattiecas uz tiem dokumentiem, kuri kļuvuši nederīgi citu iemeslu dēļ, piemēram, dokuments ir sabojāts vai mainījušās tajā ierakstītās ziņas.

Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs.

Nevaru nobalsot klātienē - ko darīt?

Vēlētāji varēs pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nav iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī slimojošu personu aprūpētāji un vēlētāji īslaicīgās aizturēšanas vietās. Uzticības persona var arī aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

Kāda ir balsošanas kārtība vēlēšanu iecirknī? 

Dodoties balsot, jāņem līdzi pase vai personas apliecība.

Balsot jādodas uz jebkuru vēlētājam ērtāko vēlēšanu iecirkni.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda pase vai personas apliecība.

Vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks noskenēs personu apliecinošā dokumenta numuru vai kvadrātkodu, elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā pārliecināsies, ka vēlētājam ir tiesības balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis.

Vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kurā būs jāparakstās par vēlēšanu materiālu saņemšanu.

Saņemot balsošanas materiālus, jāpārliecinās, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai ir izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes.

Pēc tam jādodas uz vēlēšanu kabīni vai balsošanai paredzēto nodalījumu, kur vienatnē jāveic sava izvēle.

No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena - ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlētājs gribētu balsot.

Foto: CVK

Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai arī atzīmēt „+” zīmi tiem kandidātiem, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot to kandidātu vārdus, uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.

Šī vēlēšanu zīme jāievieto vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Pārējās (pāri palikušās) vēlēšanu zīmes ieteicams izmest papīrgrozā. Zīmes atļauts ņemt arī līdzi, taču tad ieteicams no brīvi pieejamajām zīmēm paņemt tā saraksta zīmi, par ko vēlētājs balsoja, lai, izejot no iecirkņa vēlētājam būtu pilns zīmju komplekts un neviens nevarētu uzzināt, kā vēlētājs balsojis.

Vai varu mest vēlēšanu kastā tukšu vēlēšanu aploksni?

Jā. Piedaloties vēlēšanās un iemetot vēlēšanu kastē tukšu derīgu vēlēšanu aploksni, tiek pacelts kopējais vēlēšanās nobalsojušo skaits un slieksnis, no kura aprēķina 5% barjeru, kas nepieciešama sarakstiem, lai iegūtu mandātus Saeimā.

Kur ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt Jūsu balsojumu, zvaniet Valsts policijai pa tālruni 110 vai nododiet Jūsu rīcībā esošo informāciju Valsts drošības dienestam, tālrunis 67208964, e-pasts dd@vdd.gov.lv

Krimināllikumā paredzētais sods par apzinātu kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu knab@knab.gov.lv vai zvanot uz tālruni 80002070.

Foto: KNAB

Par neatļautu priekšvēlēšanu aģitāciju vēlēšanu dienā un dienu pirms vēlēšanām pilsētvidē (pie iecirkņa, aģitācijas plakāti, skrejlapu dalīšana utml.) un sabiedriskās kārtības pārkāpumiem jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruni 110. Par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai 50 m no iecirkņa ieejas jāinformē arī attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos jāziņo Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei, sūtit e-pastu neplp@neplp.lv vai zvanot uz tālruni 67221848.

Savukārt par personas datu aizsardzības pārkāpumiem jāinformē Datu valsts inspekcija, sūtot e-pastu agita.silniece@dvi.gov.lv vai zvanot uz tālruni 67686031.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu