Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka samazinājusi Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpuma prognozi nākamajam gadam, kad valsts ekonomikas izaugsme būs vājākā Baltijas valstīs.

ERAB jaunākajās prognozes liecina, ka Latvijas ekonomika nākamgad pieaugs par 0,8%, nevis 2%, kā tika lēsts maijā.

ERAB norāda, ka Krievijas Ukrainā sāktais karš un piegāžu tīklu traucējumi apvienojumā ar enerģētikas krīzi un inflācijas kāpumu negatīvi ietekmē Latvijas ekonomisko aktivitāti un mājsaimniecību ienākumus.

Savukārt šim gadam ERAB Latvijai paredz IKP kāpumu par 2,5%, kas būs straujākā izaugsme Baltijas valstīs.

Salīdzinājumā ar iepriekšējām prognozēm, kas tika publiskotas maijā, Lietuvas ekonomikas pieauguma prognoze šim gadam saglābāta 2% apmērā, bet nākamajam gadam prognoze samazināta par 1,5 procentpunktiem – līdz 1,5%.

Igaunijas IKP kāpuma prognozi šim gadam ERAB arī saglabājusi nemainīgu 1,5% līmenī, bet nākamajam gadam tā samazināta 1,5 procentpunktiem – līdz 1%.

Vienlaikus ERAB prognozē, ka savas darbības reģiona valstu ekonomika nākamgad pieaugs par 3%, nevis par 4,7%, kā tika lēsts iepriekš.

Taču bankas darbības reģiona valstu ekonomikas izaugsmes prognoze šim gadam palielināta no 1,1% līdz 2,3%.

ERAB gan saglabā piesardzību, jo liela daļa ERAB valstu joprojā, ir ārkārtīgi atkartīgas no gāzes savām enerģijas vajadzībām.

ERAB prognozē, ka Ukrainas ekonomika šogad samazināsies par 30%, bet nākamgad palielināsies par 8%, kad valstī varētu sākties rekonstrukcijas darbi.

Tikmēr sankcijām pakļautās Krievijas ekonomika šogad samazināsies par 5%, bet nāmamgad par 3%.

ERAB ir 64 dalībvalstu, Eiropas Savienības un Eiropas Investīciju bankas kopīpašums. Tajā dominējošā loma ir Eiropas valstīm, tomēr lēmumu pieņemšanā piedalās arī vairākas citas valstis, tostarp ASV un Japāna. Tā ir dibināta 1991.gadā, lai palīdzētu bijušajām padomju bloka valstīm Eiropā un Vidusāzijā pāriet uz tirgus ekonomiku. Banka darbojas 29 valstīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu