Aģentūra: Eiropa tiks galā ar gaidāmo ziemu arī bez Krievijas gāzes (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Gāzes plīts
Gāzes plīts Foto: Ants Liigus

Šoziem Eiropai ir par teju 40% lielākas iespējas importēt sašķidrināto dabas gāzi (LNG), nekā pagātnē. Ņemot vērā arī augsto cenu dēļ radīto energoresursu pieprasījuma kritumu, ar jaunajām LNG piegādēm ir pietiekami, lai Eiropai pilnībā izdotos kompensēt gāzes piegāžu apturēšanu no Krievijas, vēsta “Bloomberg”.

Pēc aģentūras datiem, Eiropas valstu iepriekš veikto LNG rezervāciju apjomi liecina, ka šoziem Eiropai būs pietiekami daudz resursu, lai kompensētu piegādes no Krievijas. Tiesa gan, pasaules gāzes cenas turēsies augstā līmenī, jo Eiropa grasās samazināt savu atkarību no Krievijas.

“Paaugstinātās LNG cenas būs arī turpmāk, jo Eiropai ir svarīgi saņemt visas pieejamās LNG piegādes, atstājot nelielu daļu gāzes Āzijai. Ķīna, kā arī citas Āzijas valstis, visticamāk, samazinās importa apjomu,” norāda “Bloomberg”.

Ņemot vērā “Bloomberg” prognozēto scenāriju, ja ziema Eiropā atbildīs pēdējo desmit gadu vidējam rādītājam, tad Eiropai šoziem būs nepieciešams importēt 40 miljonus tonnu LNG, un nākamvasar nedaudz vairāk, lai izveidotu jaunas rezerves.

Savukārt, ja Ziemeļāzijā būs barga ziema, tas nozīmēs, ka Eiropai būs par 5-6 miljoniem tonnu mazāk pieejamas LNG, jo prioritāri būs jānosedz Japānas pieprasījums. Paredzams, ka it īpaši gadījumā, ja 2023. gada vasara būs karsta, LNG loma enerģētikā pieaugs, un līdz ar to – pastiprināsies arī cenu konkurence pasaulē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu