Laikraksts: Abi "Nord Stream" gāzesvadi nekad nebūs izmantojami (7)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Baltijas jūras dzelmē esošie gāzesvadi ir ļoti bojāti – tajos nokļūst sāļais jūras ūdens, kā dēļ caurules sāks rūsēt, vēsta laikraksts “Der Tagesspiegel”, atsaucoties uz saviem avotiem Berlīnē.

Vācijas drošības dienesti pieļauj, ka trīs bojājumi gāzesvados “Nord Stream” un “Nord Stream 2” radušies no diversijas. Bojājumi ir tik lieli, ka šie gāzesvadi vairs nekad nebūs izmantojami. Ja tos ātri nesāks remontēt, sāļā jūras ūdens dēļ gāzesvadi sāks rūsēt.

Gan Eiropas Komisija, gan Vācijas drošības iestādes un Vācijas Federālais izlūkdienests (BND) notikušo uzskata par diversiju. BND uzņēmusies vadošo lomu izmeklēšanā, un tiek meklēta jebkāda informācija par notikušo – tostarp arī kuģu kustība gāzes noplūdes rajonā.

Iespējami mērķtiecīgi sprādzieni

Tiek pieļauts, ka abos gāzesvados bojājumus radījuši mērķtiecīgi sprādzieni, par ko liecina bojājumu lielums. Tāpat liels bija spiediena kritums cauruļvados. Tieši tāpēc viena no versijām ir tā, ka pie gāzesvadiem tika piestiprināti spridzekļi. Turklāt, spridzekļi izvietoti nozīmīgā attālumā viens no otra.

Incidentu izmeklē arī Vācijas Ārlietu ministrijas krīzes štābs. Vācijas federālā policija pastiprinājusi kontroli pār Vācijas teritoriālajiem ūdeņiem, kur patruļkuģi rūpīgi sekos līdzi kritiskajai valsts infrastruktūrai. Turklāt, tiks pastiprināta apsardze Vācijas piekrastes reģionos. Īpaša uzmanība tiks pievērsta sašķidrinātās gāzes termināļu celtniecībai, kā arī zemūdens komunikāciju kabeļiem.

Naktī uz 26. septembri kļuva zināms par lielu gāzes noplūdi no gāzesvadiem “Nord Stream” un “Nord Stream 2”, kas bija paredzēti gāzes piegādēm no Krievijas uz Vāciju. Krievijas puse paziņojusi, ka pagaidām nav zināms, cik daudz laika vajadzēs gāzesvadu atjaunošanai un izteica “dziļas raizes” par notikušo, kamēr Eiropas valstis tur aizdomās Krieviju, ka, iespējams, tā ir tieši Krievijas paša veikta diversija.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu