Floridā plosās spēcīgais orkāns "Īans"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdien ASV Floridas štatu sasniedza spēcīgais orkāns "Īans", izraisot spēcīgus plūdus atstājot bez elektrības vairākus miljonus cilvēku.

"Kā jau tika prognozēts, vētra nesusi dzīvībai bīstamu ūdens līmeņa celšanos," trešdienas vakarā paziņoja Floridas gubernators Rons Desantiss, norādot, ka vietām ūdens bijis pat apmēram 60 centimetrus dziļš.

Trešdienas nakti bez elektrības nācās pārlaist vairāk nekā diviem miljoniem cilvēku. 

Plūdu straumes aiznesušas automašīnas un nogāzušas elektrības stabus. Amatpersonas norāda, ka vēl esot par agru aplēst kopējos postījumus.

Prognozēts, ka vētra no piekrastes virzīsies uz Floridas iekšzemi. Vairākos apgabalos izsludināta pilnīga vai daļēja iedzīvotāju evakuācija.

Pirms orkāns sasniedza Floridu, Meksikas līča piekrastes rajonu iedzīvotāji bija izpirkuši veikalus, aizbarikādējuši māju logus un daudzi jau patvērušies evakuācijas centros.

"Laiks evakuēties ir tagad. Dodieties ceļā," vēl otrdienas vakarā paziņoja Floridas ārkārtas situāciju dienesta direktors Kevins Gatrijs, mudinot iedzīvotājus ņemt vērā brīdinājumus par evakuāciju.

Tiem, kas kavēsies, evakuēties būs sarežģīti, jo lielo vēju dēļ varasiestādēm var nākties slēgt šoseju tiltus, brīdinājais gubernators Rons Disantiss.

Orkāna spēks pieaudzis līdz ārkārtīgi bīstamajai 4.kategorijas viesuļvētrai, trešdien pavēstījis ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC), norādot, ka vētra, domājams, kļūs vājāka pēc krasta līnijas sasniegšanas.

Vētras epicentrs atrodas 130 kilometrus uz dienvidrietumiem no Floridas štata Puntagordas, bet vēja ātrums brāzmās sasniedzis 250 kilometrus stundā (70 metrus sekundē), norādījis NHC.

Viesuļvētra otrdien traucās pāri Kubai, atstājot bez elektrības visu salu.

Sagaidāms, ka tā sasniegs Floridu trešdienas vakarā uz dienvidiem no Tampas līča starp Sarasotu un Neiplsu.

Vētra var izraisīt milzīgus viļņus, dzīvībai bīstamus piekrastes plūdus, bet dažos apvidos nokrišņu daudzums var pārsniegt 30 centimetrus, brīdina NHC.

Ja "Īans" trauksies pāri Tampas apvidum, tā būs pirmā viesuļvētra šajā rajonā kopš 1921.gada Tarponspringsas vētras.

"Īana" izraisītie postījumi var būt vieni no lielākajiem finanšu izteiksmē, datu modelēšanas dienestam "Enki Research" prognozējot, ka ar vētru saistītie zaudējumi lēšami no 38 līdz 60 miljardiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu