Pabriks: VAD reformu nebūs viegli veikt, tomēr nav citas izvēles (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts aizsardzības dienesta (VAD) reformu nebūs viegli veikt, tomēr nav citas izvēles kā garantēt drošību Latvijai, ceturtdien Saeimā debatēs par VAD likumprojektu uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Savu runu iesākot ar dzejnieces Māras Zālītes vārdiem no dziesmas "Mazs bērniņš krustcelēs" rokoperā "Lāčplēsis", Pabriks norādīja, ka arī Latvijā ir izvēle - kā Saeimā un valstī rīkoties dienās, mēnešos un tuvākajos gados.

Mēs varam izdarīt visu, lai stiprinātu savu Latviju vai arī atlikt, gaidīt, vilcināties un cerēt, ka vētra neuznāks. Pati lielākā vērtība dzīvē ir laiks, kas ir dots, bet patlaban pasauli satricinājis liels ģeopolitisks izaicinājums, jo karš 21.gadsimtā atkal kļuvis par realitāti Eiropā un Krievijas okupantu zābaks mīda Ukrainas zemi, Krievijas karavīri nogalina, izvaro, zog un pazemo, norādīja ministrs.

"Karš Eiropā nav ekrānos, "youtube", vai "Tiktok", bet tepat blakus Ukrainā, kamēr pie mums un pret mums tiek īstenot ekonomiskais karš. Mums ir izvēle, stāvot krustcelēs un vērojot, kā laiks tek, bet mēs varam darīt visu, lai aizsargātu savu brīvību ne tikai ar vārdiem, bet ar darbiem skaidri pasakot, ka iebrucējus sagaidīs lode," uzsvēra Pabriks.

Latvija varot paļauties arī uz pretinieka žēlastību un pretiniekus sagaidīt ar ziediem, taču acīmredzot no vēsturiskās pieredzes Latvijas sabiedrība zinot, kāda tā ir.

Pabriks aicināja deputātus atbalstīt VAD reformu, lai nostiprinātu armiju. Tā būtu drosmīga izšķiršanās par reformu, kuras mērķis ir pilnas brigādes, rezerves, zinoši un patriotiski pilsoņi un spēcīgs civilais dienests. Tāpat VAD dos iemaņas, pārliecību, zināšanas, vienlīdzību un priekšrocības darba tirgum.

"Piedāvājam iet grūtu, bet pareizu ceļu," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien pirmajā lasījumā atbalstīja VAD likumprojektu un citus rekrutēšanas reformai paredzētus vairāku likumu grozījumus, tomēr pirms balsojuma likumprojekta redakciju asi kritizēja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere. Ceturtdien Saeima lems par tā atbalstu pirmajā lasījumā un virzīšanu steidzamības kārtā.

Vēl pirms komisijas balsojuma vairāku iesaistīto ministriju pārstāvji norādīja uz vairākiem nepieciešamajiem uzlabojumiem, lai arī likumprojektu kopumā konceptuāli atbalsta. Arī atsevišķi deputāti norādīja uz trūkumiem likumprojektā.

VAD likumprojektu un to pavadošo likumu projektus 20.septembrī apstiprināja Ministru kabinets, atbalstot dienesta ieviešanu.

VAD likumprojekts paredz, ka pienākums dienēt būs visiem Latvijas pilsoņiem - vīriešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem, kā arī dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties Latvijas pilsones - sievietes šajā pašā vecuma grupā.

Pirmajam iesaukumam 2023.gada janvārī Aizsardzības ministrija aicinās 18 līdz 19 gadus vecus Latvijas pilsoņus brīvprātīgi pieteikties militārajai apmācībai. Sākot ar 2023.gada otro pusgadu, pilsoņus iesauks arī obligātā kārtā. 2023.gada otrā pusgada iesaukumam Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 19 gadiem būs aicināti iestāties dienestā brīvprātīgi, taču trūkstošo personu skaitu iesauks obligātā kārtā. Gadā plānoti divi iesaukumi - janvārī un jūlijā.

Iesaukumu valsts aizsardzības dienestā varēs atlikt pilsoņi, kuri svarīgu iemeslu dēļ vēlas to pildīt citā laikā, bet ne vēlāk kā līdz 26 gadu vecumam. Otrreizēja valsts aizsardzības dienesta atlikšana šā iemesla dēļ nebūs pieļaujama.

Tiks individuāli vērtēta ārvalstīs dzīvojošo un studējošo vai strādājošo iesaukšana VAD.

Tiem pilsoņiem, kuriem ir arī kādas citas valsts pilsonība un kuri ir dienējuši ārvalstu militārajā dienestā vai pildījuši valsts civilo dienestu, VAD nebūs obligāts, taču viņi tam varēs pieteikties brīvprātīgi.

Likumprojekts paredz trīs VAD izpildes veidus - dienestu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienībā, dienestu Zemessardzē un augstskolu studentiem paredzēto valsts aizsardzības apmācības programmu. Sākot ar 2024.gadu, kā alternatīvu varēs iziet valsts civilo dienestu.

Reliģisko organizāciju ordinēti garīdznieki un citi pilsoņi, kuri mācās šo reliģisko organizāciju garīgā personāla mācību iestādēs, apgūs Kapelānu dienestam paredzēto valsts aizsardzības apmācības programmu. Tāpat valsts aizsardzības apmācības programmu studiju laikā apgūs ārstniecības personas.

Dienests Nacionālo bruņoto spēku vienībās ilgs 11 mēnešus. Pirmajā pusgadā apmācāmie apgūs militāro pamatapmācību un apmācību militārajā specialitātē, bet otrajā pusgadā dienēs bruņoto spēku vienībā.

Pēc 11 mēnešiem dienesta VAD karavīru ieskaitīs augstas gatavības rezervē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu