Alternatīvās Nobela prēmijas saņēmēju vidū arī aktīvisti no Ukrainas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls.
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: rospoint/Shutterstock

Prestižā balva "Right Livelihood Award", kas tiek dēvēta arī par alternatīvo Nobela prēmiju, ceturtdien piešķirta aktīvistiem un organizācijām no Ukrainas, Somālijas, Venecuēlas un Ugandas.

Šogad prestižo balvu saņēmusi Somālijas cilvēktiesību aktīvistes Fartuna Adana un Ilvada Elmana, ukraiņu cilvēktiesību juriste Oleksandra Matvičuka un viņas vadītā nevalstiskā organizācija "Centre for Civil Liberties" (CCL), Venecuēlas asociācija "Cecosesola" un Āfrikas Enerģētikas pārvaldības institūts (AFIEGO) Ugandā.

Matvičuka un CCL godalgota par demokrātisko institūciju veidošanu Ukrainā un ceļu atvēršanu kara noziegumu izmeklēšanai.

Matvičuka pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins tiks saukts pie atbildības par iebrukumu Ukrainā.

"Varbūt tagad tas izklausās naivi, bet es zinu vēsturi. Daudzi pasaules autoritārie līderi domā, ka ir neaizskarami, bet agrāk vai vēlāk, ja izdzīvo, viņi tiek saukti tiesas priekšā," pēc balvas iegūšanas sarunā ar žurnālistiem no Kijivas sacīja Matvičuka.

Viņa norādīja, ka pēdējos septiņos mēnešos CCL dokumentējusi 19 000 atsevišķus kara noziegumus, tai skaitā spīdzināšanu un uzbrukumus skolām un slimnīcām.

"Putins nebaidās no NATO idejas, Putins baidās no brīvības idejas. Viņš sāka šo karu, lai apturētu mūs mūsu ceļā uz demokrātiskām pārmaiņām," uzskata juriste.

AFIEGO, kas arī ieguvis "Right Livelihood Award" balvu, gadiem ilgi Ugandā cīnās pret videi kaitīgu naftas un gāzes ieguvi un atbalsta nabadzīgas kopienas cīņā pret ekspropriāciju un vides izpostīšanu.

Alternatīvo Nobela godalgu 1980.gadā iedibināja Zviedrijas un Vācijas pilsonis, rakstnieks un filatēlijas eksperts Jakobs fon Ikskills, uzskatot, ka oficiālo Nobela prēmiju piešķiršanā lielā mērā tiek ignorēts tieši tas darbs un zināšanas, kas ļauj risināt cilvēcei un planētas nākotnei vitāli svarīgas problēmas.

Vēloties atbalstīt cilvēkus un organizācijas, kuru īpašais redzējums un darbība sekmē cilvēcei aktuālu jautājumu risināšanu, bet neatbilst tradicionālās Nobela godalgas piešķiršanas kritērijiem, Ikskills pārdeva savas vērtīgākās pastmarkas, lai liktu pirmos pamatus alternatīvo prēmiju fondam.

Balvu pasniedz Stokholmā bāzētais fonds "Right Livelihood Award Foundation".

Pagājušajā gadā "Right Livelihood Award" balvu saņēma cilvēktiesību un klimata aktīvisti no Kamerūnas, Krievijas un Kanādas un Indijas likumdošanas iniciatīva, kas palīdz vietējām kopienām cīnīties pret vides piesārņojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu