Francijā tūkstošiem cilvēku izgājuši ielās, lai protestētu pret dzīves dārdzību un pensiju reformu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Francijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgājuši ielās, lai protestētu pret augošo dzīves dārdzību un prezidenta Emanuela Makrona plānoto pensiju reformu.

Arodbiedrības bija aicinājušas uz valsts mēroga streikiem, sevišķi, sabiedriskā transporta sektorā un skolās. Visā Francijā bija plānoti vairāk nekā 200 protesta gājieni, bet dalībnieku bija mazāk, nekā cerēts.

Streikos iesaistījās 20% līdz 30% skolu darbinieku, liecina arodbiedrību rīcībā esošā informācija.

Tika atcelti reģionālie vilcienu un autobusu reisi, bet lielākā daļa tālsatiksmes vilcienu kursēja kā plānots.

Streiku dēļ tūristi ceturtdien nevarēja apmeklēt Eifeļa torni. Cilvēki, kas bija iegādājušies biļetes internetā, tika informēti par to e-pastā. Vidēji dienā Eifeļa torni apmeklē vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Francijā rudeņos bieži notiek protesti, kas saistīti ar sociāliem jautājumiem. Arī šoreiz tika gaidīti plaši protesti pret Makronu, kurš pavasarī tika pārvēlēts prezidenta amatā, un valdību, bet tādi izpalika.

Arodbiedrības un opozīcija pašlaik ir sašķeltas savos protestos pret valdību. Arodbiedrības protestēja ceturtdien, bet sociālisti, zaļie un Kreisā partija aicinājušas uz protestiem pret dzīves dārdzību un bezdarbību klimata krīzes jautājumā 16.oktobrī.

Makrona ierosinātā pensiju reforma paredz palielināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 vai 65. Reforma ir izsaukusi lielākas pretrunas nekā inflācija, kas Francijā ir zemāka nekā citās Eiropas valstīs, jo valdība atvēlējusi miljardiem eiro palīdzībai un noteikusi enerģijai cenu griestus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu