Interneta ēnas puse pret mobilizāciju: ieskats "antimobilizācijas" pakalpojumu melnajā tirgū (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pēc mobilizācijas izsludināšanas Krievijas interneta ēnu sektors jeb darknets piedzīvojis uzplaukumu – tur glābiņu no iesaukšanas armijā meklē ļoti daudzi cilvēki, jo ir piedāvājumi izvairīties no iesaukuma. Medija “The Bell” žurnālisti pētīja, par kādu cenu un ko tieši ir iespējams izdarīt, lai nebūtu jādodas karā.

“Antimobilizācijas pakalpojumu” piedāvājums darknetā

Interneta ēnas pusē jeb darknetā, kam iespējams piekļūt tikai ar īpašu programmatūru, jau ilgus gadus pastāv dažādu pakalpojumu tirgus. Tos piedāvā cilvēki interneta forumos, “Telegram” kanālos un citās platformās. Izvairīšanās no armijas jau iepriekš ir bijis aktuāls temats daudziem vīriešiem, taču tagad tas guvis lielu popularitāti. Ar “melno” pakalpojumu sniedzēju palīdzību var mēģināt izvairīties no iesaukšanas armijā, piemēram, izbraukt no Krievijas caur Baltkrieviju, vai arī atlikt iesaukšanas termiņu.

Starp pakalpojumu sniedzējiem var sastapt arī krāpniekus. Pārdevēju pārbaudīt ir sarežģīti, jo visi kontakti ir anonīmi. Bez pieredzes pazaudēt naudu darknetā ir ļoti viegli, tāpēc cilvēkiem netiek rekomendēts izmantot šos pakalpojumus.

Darkneta pakalpojumu sniedzēji jau pirmajās stundās pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina izsludinātās mobilizācijas 21. septembrī sāka piedāvāt “iespēju izvairīties no nonākšanas frontes līnijā Ukrainā”.

Šādi pakalpojumi bijuši iepriekš, taču tagad tiem ievērojami augusi cena.

Populārākais pakalpojums – viltota “baltā biļete”. Pirms kara sākuma izziņa par atbrīvošanu no dienesta armijā maksāja 300 dolāru, bet pēc mobilizācijas izsludināšanas pakalpojuma cena pieauga līdz 800 dolāriem. Pakalpojuma sniedzējs norāda, ka “tie nav griesti” un cena vēl var kāpt. Tā saucamo “kara biļeti”, kurā teikts par atbrīvošanu no dienesta, juristi iesaka ņemt sev līdzi, lai izvairītos no problēmām ar militāristiem un patruļām. Patrulētāji uz vietas datubāzēs nevar pārbaudīt, vai biļete ir derīga vai nav.

Nākamais pakalpojums ir izziņa par invaliditāti. Tās izgatavošana darknetā maksā 1500 dolāru, bet “drīzumā lielā pieprasījuma dēļ pakalpojums kļūs dārgāks”. Pakalpojumu sniedzēji norāda, ka atšķirībā no “baltās biļetes” izziņa par invaliditāti faktiski ir īsta, jo to paraksta mediķi no veselības aprūpes iestādēm, ar ko pakalpojumu sniedzējam ir panākta vienošanās par sadarbību.

Cenu kāpums tiek skaidrots ar to, ka mediķiem pašiem ir pieauguši riski, jo varasiestādes teorētiski var ierasties pārbaudīt konkrētās izziņas autentiskumu. Pret mediķiem, kuri izsniedz slimības lapas iesaukuma grupā esošajiem vīriešiem, “varot rasties jautājumi”.

Ērtākais un “ekonomiskākais” variants – izziņa par HIV infekciju, kas ļauj iegūt iesaukšanas termiņa atlikšanu. Par to pagaidām prasa 500 dolāru. Pēc šī pakalpojuma sniedzēja vārdiem, izziņu veido vairāki klīniku tīkli, un tā neatšķiras no īstas – ir iekļauta informācija par analīzēm, ārsta slēdzieniem un ir pat derīgs kvadrātkods.

Norēķini par šiem pakalpojumiem notiek kriptovalūtās vai arī skaidrā naudā dolāros. Šeit gan jāorganizē tikšanās starp pakalpojuma ņēmēju un pakalpojuma sniedzēja starpnieku. Rubļos, vai vēl jo vairāk – ar bankas pārskaitījumu pakalpojumu sniedzēji norēķināties nepiekrīt.

Braukšana uz ārzemēm

Vissarežģītākā un dārgākā shēma darknetā ir saistīta ar izbraukšanu no valsts vīriešiem, kuri atbilst mobilizācijas parametriem jau pašlaik, it īpaši, kuri jau saņēmuši pavēsti par iesaukumu armijā. Mobilizācijas un nākamajā dienā pieteikums par izbraukšanu no valsts maksāja no 2000 dolāriem, bet trešajā dienā cena bija kāpusi līdz 3000 dolāriem.

Šajā summā, pēc pakalpojuma sniedzēja sniegtās informācijas, tiek iekļauta viltotas Ukrainas pases izsniegšana un pavadīšana līdz Baltkrievijas teritorijai. Maksa par pakalpojumu tiek veikta pēc Baltkrievijas robežas šķērsošanas, bet izbraucot jāmaksā aptuveni trešā daļa summas par benzīnu un citiem izdevumiem.

Pakalpojuma sniedzēji aicina klientus sūtīt savus īstos dokumentus, lai datubāzēs būtu iespējams pārbaudīt viņu “problemātikas līmeni”. Pēc tam arī tiek sastādīts galīgais rēķins. Uz jautājumu, vai ir iespējams, piemēram, izvest no valsts “iesaukuma vecuma politisko aktīvistu”, pakalpojuma sniedzējs atbildēja, ka “diez vai, jau pašlaik ir daudz pasūtījumu”.

Baltkrievijas teritorijā pakalpojuma sniedzējs piedāvā vai nu palikt pierobežā, vai “aiziet pagrīdē lētā viesnīcā”. Tāpat iespējams noformēt bēgļa statusu ar viltotu Ukrainas pasi.

Cik tas maksā, nav zināms, taču cenu var noteikt, ņemot vērā katru situāciju individuāli. Uz jautājumu, cik masveidīgi tiek izmantota šāda shēma, atbildes nebija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu