ES līderi sola nekad neatzīt Ukrainas apgabalu nelikumīgo aneksiju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Eiropas Savienības (ES) līderi piektdien solīja nekad neatzīt Ukrainas apgabalu nelikumīgo aneksiju.

"Mēs stingri noraidām un nepārprotami nosodām Krievijas veikto Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu nelikumīgo aneksiju," teikts 27 ES dalībvalstu līderu kopīgajā paziņojumā.

"Krievija pakļauj riskam globālo drošību," paziņoja ES līderi, apsūdzot Maskavu par "noteikumos balstītas starptautiskās kārtības apzinātu graušanu un Ukrainas pamattiesību uz neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti pārkāpšanu".

ES līderi noraidīja Kremļa rīkotos nelikumīgos referendumus Ukrainas zemes sagrābšanai, un aicināja "visas valstis un starptautiskās organizācijas nepārprotami noraidīt šo nelikumīgo aneksiju".

"Šie lēmumi ir spēkā neesoši un nevar radīt nekādas juridiskas sekas. Krima, Hersona, Zaporižja, Donecka un Luhanska ir Ukraina," teikts ES paziņojumā.

Bloks paziņoja, ka joprojām ir apņēmības pilns atbalstīt Ukrainas "leģitīmās tiesības" atgūt kontroli pār visu tās teritoriju tās starptautiski atzītajās robežās.

"Kremļa izteiktie kodoldraudi, militārā mobilizācija un stratēģija, cenšoties nepatiesi parādīt Ukrainas teritoriju kā Krievijas teritoriju un apgalvojumus, ka karš tagad varētu notikt Krievijas teritorijā, nesatricinās mūsu apņēmību," norādīja ES līderi.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien svinīgā ceremonijā Kremlī ar Maskavas ieceltajiem Luhanskas, Doneckas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu okupēto daļu nominālajiem vietvalžiem parakstīja līgumus par okupēto Ukrainas teritoriju iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Pirms aneksijas dokumentu parakstīšanas Putins uzrunā paziņoja, ka Ukrainas Donbasa "republiku" un okupēto Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļu iedzīvotāji uz visiem laikiem kļūst par Krievijas pilsoņiem.

Maskava no 23. līdz 27.septembrim rīkoja tā sauktos "referendumus" par pievienošanos Krievijai tās okupētajās Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļās.

Šos pseidoreferendumus plaši nosodījusi starptautiskā sabiedrība. Eiropas valstis un ASV ir tos nosaukušas par "fikciju" un paziņojušas, ka tos neatzīst.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien savā uzrunā ANO Drošības padomē paziņoja, ja Krievija mēģinās uz okupētajās Ukrainas teritorijās rīkoto pseidoreferendumu pamata tās anektēt, tas nozīmēs jebkādu sarunu izbeigšanu ar Maskavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu