ASV paziņo par "smagām sankcijām" pret Krieviju (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Luca Perra/Shutterstock

ASV piektdien paziņoja par "smagām jaunām sankcijām" pret Krievijas amatpersonām un valsts aizsardzības nozari, reaģējot uz četru Ukrainas apgabalu aneksiju.

"ASV uzliek Krievijai ātras un smagas izmaksas," teikts Baltā nama paziņojumā.

Baltais nams arī paziņoja, ka G7 sabiedrotie atbalsta sankciju uzlikšanu jebkurai valstij, kas atbalsta Kremļa mēģinājumus anektēt Ukrainas reģionus.

ASV prezidents Džo Baidens piektdien nosodīja Krievijas "krāpniecisko" paziņojumu, ka tā ir anektējusi četrus Ukrainas apgabalus, un paziņoja, ka Maskava pārkāpj starptautiskās tiesības.

"ASV nosoda Krievijas šodien veikto krāpniecisko mēģinājumu anektēt suverēnu Ukrainas teritoriju. Krievija pārkāpj starptautiskās tiesības, mīda kājām Apvienoto Nāciju Organizācijas Hartu un visur izrāda savu nicinājumu pret miermīlīgām valstīm," teikts Baidena paziņojumā.

"ASV vienmēr cienīs Ukrainas starptautiski atzītās robežas. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainas centienus atgūt kontroli pār savu teritoriju, stiprinot to militāri un diplomātiski, tai skaitā ar papildu drošības palīdzību 1,1 miljarda ASV dolāru apmērā, par ko ASV paziņoja šonedēļ," sacīja Baidens.

Jaunās sankcijas noteiktas garam sarakstam personu, kuru vidū ir parlamenta locekļi, valdības locekļi un dažādu amatpersonu tuvinieki. Sankcijām pakļautas pasaules pirmā kosmonaute Valentīna Tereškova, Krievijas Centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabiuļina, viņas vietniece Olga Skorobogatova, vicepremjers Aleksandrs Novaks, kā arī aizsardzības ministra Sergeja Šoigu, premjera Mihaila Mišustina, eksprezidenta Dmitrija Medvedeva un Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina tuvinieki.

Sankcijas vērstas arī pret 11 juridiskām personām, nu kurām vairums apgādā Krievijas aizsardzības industriju. Sankcijas noteiktas arī Krievijas parlamenta augšpalātai - Federācijas padomei.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien svinīgā ceremonijā Kremlī ar Maskavas ieceltajiem Luhanskas, Doneckas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu okupēto daļu nominālajiem vietvalžiem parakstīja līgumus par okupēto Ukrainas teritoriju iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Pirms aneksijas dokumentu parakstīšanas Putins uzrunā paziņoja, ka Ukrainas Donbasa "republiku" un okupēto Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļu iedzīvotāji uz visiem laikiem kļūst par Krievijas pilsoņiem.

Maskava no 23. līdz 27.septembrim rīkoja tā sauktos "referendumus" par pievienošanos Krievijai tās okupētajās Doneckas, Luhanskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalu daļās.

Šos pseidoreferendumus plaši nosodījusi starptautiskā sabiedrība. Eiropas valstis un ASV ir tos nosaukušas par "fikciju" un paziņojušas, ka tos neatzīst.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu