60 kilometri, lai nodotu balsi! Kāpēc viņi nepilda pilsoņa pienākumu? (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Cēsu novadā nodot balsi glabāšanā pirms vēlēšanām varēja tikai vienā iecirknī - Cēsīs, kura darba laiks bija ļoti ierobežots. Ja kāds, piemēram, no Jaunpiebalgas vai Vecpiebalgas gribēja nobalsot pirms 1.oktobra, viņam bija jāmēro 50 km attālums vienā virzienā. Šodien Cēsu novadā darbojas 29 vēlēšanu iecirkņi. Tomēr visdrīzāk būs cilvēki, kuriem šķērslis, lai nobalsotu, būs izrādījies nepārvaramais attālums.

Līgatniete Mirdza piektdienas rīta iekāpa autobusā, lai aizbrauktu uz vietējo Kultūras centru, kur vēsturiski atradies vēlēšanu iecirknis. To izdarīt viņai nebija viegli, jo pēc pārciestās ceļgala operācijas, kundze pārvietojas ar kruķiem. Tomēr pensionārei nebija iespējas nodot savu balsi glabāšanā dienu pirms oficiālajām vēlēšanām, jo iecirknis nedarbojās. Viņai tika paskaidrots, ka iepriekš iespējams nobalsot vien Cēsīs – 30 km attālumā. Mirdzas kundze bija uzstājīga un nobalsoja 1.oktobrī savā dzīvesvietā.

Tomēr, vai visi, kuriem iepriekš nobalsot nebija iespējams attāluma dēļ, būs tik mērķtiecīgi?

Cēsu novadā pēc reformas iekļautas tik savstarpēji attālas vietas kā piemēram Straupe un Vecpiebalga, no kurām līdz iepriekšējās balsošanas vietai Cēsīs ir jābrauc tālu. Vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Cēsu novadā Līga Dzemido skaidro, ka pašvaldība vēlējās atvērt vēl vismaz divus iecirkņus – Vecpiebalgā un Līgatnē, lai cilvēkiem būtu iespēja nodot balsi glabāšanā dažas dienas pirms vēlēšanām, bet Centrālā vēlēšanu komisija šādu iespēju noraidīja, ņemot vērā, ka iedzīvotāju skaits nav pietiekams.

Nav izslēgts, ka ar līdzīgu problēmu būs saskārušies arī citu pērn izveidoto novadu iedzīvotāji.

Savukārt Rīgas vēlēšanu iecirkņos uzrunātie rīdzinieki TVNET norādīja, ka pietrūkst informācijas un nav arī norādes, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi. Kundzes pensijas vecumā minēja, ka devušās uz vietu, kur “gadu desmitiem” atradies iecirknis, bet izrādījies, ka tas ir slēgts.

Jautājumu par vēlēšanu iecirkņu pietiekamību mudināja uzdot arī novērotās lielās rindas Rīgas iecirkņos.

Centrālajā vēlēšanu komisijā TVNET paskaidroja, ka Latvijā kopumā ir 949 vēlēšanu iecirkņi, no kuriem 158 Rīgā. Iepriekšējās 13.Saeimas vēlēšanās bija tikai par pieciem iecirkņiem vairāk – 954.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu