14. Saeimas vēlēšanās uzvaras laurus plūc partija "Jaunā vienotība" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) līdz svētdienas ap pulksten 20.50 ir saskaitījusi visas balsis no vēlēšanu iecirkņiem Latvijā - vēlēšanās triumfējusi partija "Jaunā vienotība", pēc tam seko partija Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) un Apvienotais saraksts. 5 % barjeru ir pārvarējuši 7 saraksti.

Pēc pašreiz CVK mājaslapā pieejamās informācijas, "Jaunā vienotība" (JV) nākamajā Saeimā varētu būt ieguvusi 26 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 16, "Apvienotais saraksts" (AS) - 15, Nacionālā apvienība (NA) - 13, "Stabilitātei!" - 11, "Progresīvie" (P) - 10, bet "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - deviņus mandātus.

Iegūtie mandāti 14. Saeimas vēlēšanās
Iegūtie mandāti 14. Saeimas vēlēšanās Foto: TVNET

Atbilstoši pašlaik apkopotajai situācijai no JV Saeimā varētu būt iekļuvuši Krišjānis Kariņš, Edgars Rinkēvičs, Andrejs Judins, Inese Lībiņa-Egnere, Irma Kalniņa, Zane Skujiņa, Dāvis Mārtiņš Daugavietis, Zanda Kalniņa-Lukaševica, Uģis Rotbergs, Ainars Latkovskis, Evika Siliņa, Hosams Abu Meri, Andrejs Ceļapīters, Jānis Skrastiņš, Raimonds Čudars, Arvils Ašeradens, Inga Bērziņa, Anda Čakša un citi.

Pēc būtības kā vienīgais reālais nākamās valdības vadītājs tiek minēts pašreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), savukārt koalīcijas kodolu varētu veidot "Jaunā vienotība" (JV), "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA), informē ziņu aģentūra LETA.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl nezaudē cerības pārliecināt pārējos sadarboties, tomēr pašlaik no koalīcijas potenciālā kodola partiju puses lielā mērā nosprausta "sarkanā līnija" sadarbībai ar tādu ZZS, kura turpina sadarbību ar Aivaru Lembergu. ZZS no savas puses pauž, ka no Lemberga nenorobežosies.

Situācija mainītos, ja vēlēšanu rezultātu skaitīšanas gaitā tomēr būtu izrādījies, ka AP tiktu ievēlēta Saeimā.

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 3.oktobrī, aicinājis uz Rīgas pili visus 14.Saeimā ievēlētos politiskos spēkus. Pēc prezidenta paustā, tikšanās mērķis būšot pārrunāt redzējumu par nākamās valdības uzdevumiem.

Tāpat paredzams, ka nākamnedēļ norisināsies sarunas par koalīcijas veidošanu.

"Jaunā vienotība" sagaida 14. Saeimas vēlēšanu rezultātus

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu