Līdz šim 14. Saeimas balsu skaitīšanā problēmas nav konstatētas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
14. Saeimas vēlēšanas Daugavpilī
14. Saeimas vēlēšanas Daugavpilī Foto: Ivars Soikāns / LETA

Līdz svētdienas rītam Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) nav saņēmusi informāciju, ka 14.Saeimas balsu skaitīšanas laikā būtu bijušas kādas problēmas, sacīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Viņa uzsvēra, ka arī no vēlēšanu novērotājiem nav saņemtas ziņas, ka būtu konstatēti kādi balsu skaitīšanas pārkāpumi.

"Latvijā Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšanas un aprēķinu procedūra ir sarežģīta, tādēļ CVK ir svarīga precizitāte, nevis balsu skaitīšanas ātrums. Mēs ļāvām komisijām atpūsties naktī un turpināt darbu šodien," skaidroja Bērziņa, taujāta kāpēc balsu skaitīšana šogad notiek lēnāk nekā citus gadus.

Kā liecina informācija CVK mājaslapā svētdien līdz plkst.11 pilnībā balsu skaitīšana ir pabeigta tikai Latgalē, Zemgalē un Vidzemē. Kurzemē balsis vēl nav saskaitītas piecos vēlēšanu iecirkņos, bet Rīgā balsis ir saskaitītas 232 no 264 vēlēšanu iecirkņiem, tādējādi balsošanas rezultāti vēl nav zināmi 32 vēlēšanu iecirkņos.

Plkst.11 bija publicēti balsošanas rezultāti 1018 iecirkņos no 1055 vēlēšanu iecirkņiem. No 104 ārzemēs izvietotajiem vēlēšanu iecirkņiem balsis saskaitītas jau 84 iecirkņos. Mandātu sadales situācija vēl var būtiski mainīties, jo divu partiju sasniegtie rezultāti svārstās ap iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5% robežu. Tāpat informācija par deputātu kandidātu svītrojumiem un tiem ievilktajiem plusiem turpina mainīties.

Pēc pašreiz CVK mājaslapā pieejamās informācijas, "Jaunā vienotība" (JV) nākamajā Saeimā varētu būt ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 16, "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) - pa 13, "Stabilitātei!" (S) un "Progresīvie" (P) - pa 10, bet "Latvija pirmajā vietā" (LPV) - 9 mandātus.

Tikmēr "Attīstībai/Par" (AP) un "Saskaņas" rezultāti pašlaik ir ļoti tuvi 5% barjerai: AP pašlaik savākusi 5,02% balsu, kas parlamentā ļautu iegūt sešus mandātus, kamēr "Saskaņa" ar 4,76% ir tūlīt aiz strīpas. Vēl atlicis saskaitīt gana daudz balsu, lai gan AP varētu izkrist no Saeimas, gan arī "Saskaņa" iegūt minimālu pārstāvniecību, tādējādi būtiski mainot kopējos rezultātus un mandātu sadalījumu.

14.Saeimas vēlēšanās Latvijā nobalsoja kopumā 59,33% balsstiesīgo iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu