Var veidoties valdošā koalīcija ar ļoti nelielu balsu pārsvaru, pauž ZZS valdes priekšsēdētājs Krauze (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes līdzpriekšsēdētājs Armands Krauze.
Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes līdzpriekšsēdētājs Armands Krauze. Foto: Zane Bitere/LETA

Koalīcijas veidošanas sarunas nebūs vieglas, jo Saeimā ir iekļuvuši jauni un ļoti dažādi politiskie spēki, attiecīgi politiķiem savstarpēji vai nu būs stipri jāatkāpjas no saviem vēlēšanu solījumiem, vai arī koalīcijai būs skaitliski neliels balsu pārsvars, sarunā ar aģentūru LETA pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

Politiķis atzīmēja, ka dažas pie varas esošās partijas velk tā dēvētās sarkanās līnijas pret ZZS premjera amata kandidātu Aivaru Lembergu. Viņaprāt, tas esot ļoti nekorekti, jo par ZZS sarakstu nobalsojuši ap 111 000 cilvēku, un "viņi ir nobalsojuši arī par Lembergu kā premjera amata kandidātu". Citu politisko spēku paustā attieksme nozīmējot, ka tie ignorē 111 000 vēlētāju viedokli, un tā nedrīkst darīt, pauda partijas līderis.

Krauze uzskata, ka ZZS kā opozīcijas partijas panākumi vēlēšanās ir ļoti labs rādītājs. "Mēs esam gatavi veidot valdību un arī iesaistīties valdības veidošanā - atkarībā, kāds būs prezidenta lēmums," sacīja politiķis.

Pagaidām nekādās oficiālās valdības veidošanas sarunās ZZS vēl nav iesaistījušies. Vaicāts, kāds koalīcijas sastāvs būtu ZZS vēlamais, Krauze atturējās nosaukt konkrētus politiskos spēkus. Tāpat viņš minēja, ka "sarkanās līnijas" ZZS ne ar vienu partiju nevelk.

ZZS sagaida rezultātus

Partija vēl centīsies pārliecināt citus politiskos spēkus par tās uzņemšanu koalīcijā. Tādus iepriekš izskanējušos citu partiju argumentus pret ZZS kā tās pretestība NATO un rietumu vērtībām Krauze nosauca par priekšvēlēšanu aģitāciju un meliem. Partiju pārstāvjiem ir jāsaprot, ka vēlēšanas ir beigušās un ka priekšvēlēšanu retorika ir jābeidz - ir jāsāk strādāt, nevis censties izplatīt dažādu nepatiesu informāciju, pauda ZZS līderis.

Jaunākā Centrālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka ZZS ir saņēmusi 12,63% balsstiesīgo atbalstu, ieņemot otro vienu aiz "Jaunās vienotības". ZZS jaunajā Saeimā varētu būt ieguvusi 16 deputātu mandātus.

Pašlaik ir apkopota informācija par balsotāju izvēli 1020 vēlēšanu iecirkņos no 1055, un situācija vēl var būtiski mainīties, jo "Attīstībai/Par" un "Saskaņa" balansē ap 5% vēlēšanu barjeru.

14. Saeimas vēlēšanas Latvijas vēlēšanu iecirkņos

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu