Video "Jaunā vienotība": gatavošanās energokrīzei nav nokavēta (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ministru prezidents, partiju apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš
Ministru prezidents, partiju apvienības "Jaunā Vienotība" valdes priekšsēdētājs Krišjānis Kariņš Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunās valdības veidošana būs esošā premjera un vēlēšanās uzvarējušās partijas līdera Krišjāņa Kariņa uzdevums. Nodrošināt vairākumu neizdosies bez "Nacionālās apvienības", "Apvienotā saraksta", taču arī ar to balsis var nepietikt. Līdz pat pēdējo balsu saskaitīšanai saglabājas intriga, vai Saeimā iekļuvis "Attīstībai/Par!" saraksts. Pretējā gadījumā pārliecinoša vairākuma nodrošināšanai koalīcijā jāaicina "Progresīvie", pret ko iebilst "Nacionālā apvienība". Jautājums, vai pretrunas būs tik lielais, lai vajadzīgās balsis meklētu pie spēkiem, ko paši koalīcijas politiķi nosaukuši par valstij nelojāliem, informē TV3 raidījums "Nekā personīga".

Pirms četriem gadiem partija "Jaunā vienotība" knapi iekļuva Saeimā, kļūstot par mazāku parlamenta frakciju. Pat pašas partijas politiķi atzina, ka partijas izdzīvošana ir apdraudēta. Pie valdības vadīšanas tā tika tādēļ, ka Saeimas sastāvs bija tik pretrunīgs, ka valdību nevarēja izveidot lielāko partiju premjera kandidāti.

No līdzšinējiem "Jaunās vienotības" partneriem valdībā tikai "Nacionālā apvienība" bija droša par iekļūšanu Saeimā. Tā vēlēsies saglabāt savus zemkopības, ekonomikas un kultūras ministru portfeļus.

Ar šo divu partiju mandātiem nepietiks vairākumam. "Nacionālā apvienība" gribētu redzēt koalīcijā arī "Apvienoto sarakstu".

Vēlēšanu naktī "Apvienotā saraksta" politiķi gan neizrādīja entuziasmu par darbu Kariņa vadībā. Iespējams, lai panāktu labāku pozīciju pie sarunu galda un lielāku ietekmi valdībā.

Ja par sadarbību tomēr vienosies, trim politiskajiem spēkiem vēl pietrūks balsis. Līdz pēdējo balsu saskaitīšanai nebija skaidrs, vai parlamentā iekļūs "Attīstībai/Par!". Ar tās palīdzību vairākums sanāks. Pretējā gadījumā būtu jārunā ar "Progresīvajiem". Pret to iebilst "Nacionālā apvienība".

Jaunā Vienotība sagaida vēlēšanu rezultātus

Citu variantu koalīcijas partneru izvēlē Kariņam nav. Ar ZZS sadarbība neiespējama, kamēr tās līderis ir sankciju sarakstos iekļautais Aivars Lembergs, bet Šlesera un Rosļikova politiskie spēki tiek uzskatīti par prokremliskiem.

Laika plašām diskusijām nebūs. Valdība pierobežā atkal izsludinājusi ārkārtas stāvokli, un sagaidāms, ka padziļināsies energoresursu cenu izraisītā krīze.

Visā Eiropā valstis savelk jostas, gatavojoties energoresursu trūkumam. Igaunijā premjere sabiedrību brīdina par elektrības padeves pārrāvumiem, taču Latvijā priekšvēlēšanu gaisotnē koalīcijas politiķi par to klusējuši.

Par saviem svarīgākajiem uzdevumiem nākamajā valdībā Kariņš izvirzījis ekonomikas attīstīšanu, iekšējo un ārējo drošību, kā arī izglītību. Piedāvāt uzņemties iekšlietu nozares sakārtošanu gan "Jaunā vienotība" nesteidzas. Pret plašāku ministru amatu skaitu premjera partijai izsakās arī "Nacionālā apvienība".

Valdības iekārojamākais amats varētu izrādīties aizsardzības ministrs. Tam ir garantēti liels budžets, kas augs obligātā militārā dienesta izveidošanai un paplašinātai NATO partneru uzņemšanai.

14. Saeimas vēlēšanu balsu skaitīšana

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu