ASV gatavas sniegt $1,5 miljardus vērtu atbalstu Ukrainai ik mēnesi (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

ASV izteikušas gatavību atbalstīt Ukrainas finanšu sistēmu, līdz kara beigām ik mēnesi pārskaitot Ukrainai 1,5 miljardus dolāru. Līdzīgi tiek aicināti rīkoties arī Eiropas sabiedrotie, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Pēc aģentūras avotu teiktā, ASV prezidenta Džo Baidena administrācija sākusi pārrunas ar Eiropas Savienības amatpersonām, uzstājot uz to, ka Eiropai nepieciešams darīt vairāk Ukrainas atbalstam. Līdz tam atsevišķas Eiropas Savienības amatpersonas kritizējušas sava bloka valstis par pārāk lēnīgo lēmumu pieņemšanu Kijivas atbalsta jautājumos.

Pašreizējās diskusijas starp ASV un Eiropas Savienību attiecas uz jauna Ukrainas ekonomikas atbalsta mehānisma veidošanu, ņemot vērā to, ka karš acīmredzami ir ievilcies. Tiek lemts par to, ka Ukrainas sabiedrotie līdzvērtīgi varētu izdalīt līdzekļus Kijivas atbalstam.

Iespējams, ka Eiropas Savienības līderi atbalstu Ukrainai apspriedīs neformālajā samitā Prāgā, kas notiks šīs nedēļas beigās. Diplomātiem, kuri atbild par tikšanās sagatavošanu, teikts, ka kopējais Eiropas finanšu palīdzības apjoms Ukrainai varētu sasniegt 1,5 miljardu dolāru ik mēnesi – līdzīgi kā ar ASV.

Pēc Starptautiskā Valūtas fonda datiem, Ukrainai ir vajadzīgi aptuveni pieci miljardi dolāru ik mēnesi, lai bez pārtraukumiem varētu nodrošināt atbalstu ekonomikai un bāzes pakalpojumus iedzīvotājiem.

20. septembrī Eiropas Savienība jau pieņēma lēmumu par ātru makroekonomiskās palīdzības sniegšanu Ukrainai piecu miljardu eiro vērtībā. Nauda tiek piešķirta ilgtermiņa aizdevumu formātā uz ļoti izdevīgiem nosacījumiem.

Tā ir Eiropas finanšu atbalsta Ukrainai otrā daļa, ar kopējo vērtību deviņi miljardi eiro. To Eiropas Komisija paziņoja aprīlī, un tas tika pieņemts jūnijā. Pirmo miljardu no šīs summas Ukraina saņēma divos naudas pārvedumos 1. un 2. augustā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu