Vēlēšanu diena pagājusi bez nopietniem kiberuzbrukumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas vēlēšanu dienā kopējais novērotais kiberuzbrukumu skaits bija neliels, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

"Vēlēšanas pagāja mierīgi no kiberdrošības viedokļa," atzīmēja Kaškina, norādot, ka "Cert.lv" sestdien, 1.oktobrī, kad Latvijā notika 14.Saeimas vēlēšanas, sekoja līdzi notikumiem kibertelpā gan saistībā tieši ar vēlēšanu rezultātu atspoguļošanu, gan ar piekļuvi Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapai, gan arī daudz plašāk, proti, kas vispār notiek Latvijā.

"Cert.lv" vadītāja atzina, ka kopējais uzbrukumu skaits vēlēšanu dienā bija neliels. "Uzbrukumi mērķēti tieši vēlēšanu sistēmām netika novēroti. Piekļuves lieguma uzbrukumi arī nē," sacīja Kaškina.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka tika novēroti īslaicīgi pārtraukumi sistēmu darbībā, bet tie nebija saistīti ar ārēju ietekmi. "Šajā gadījumā traucējumi bija saistīti ar to, ka "bruņas" bija ļoti izturīgas un brīžiem pat pārāk izturīgas - gribējām sargāt sevi no sevis. Par laimi, tas ātri tika atrisināts," skaidroja Kaškina.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu