Forbes: Pēc mobilizācijas izsludināšanas 700 000 cilvēku pametuši Krieviju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Teju divu nedēļu laikā kopš mobilizācijas izsludināšanas Krievijā valsti pametuši aptuveni 700 000 cilvēku. 200 000 no viņiem aizbraukuši uz Kazahstānu. Cik daudz no aizbraukušajiem ir tūristi un cik daudzi plāno atgriezties, nav zināms, vēsta “Forbes”, atsaucoties uz kādu Kremlim pietuvinātu avotu.

Uzreiz pēc mobilizācijas izsludināšanas 21. septembrī Krievijas robežkontroles punktos izveidojās rindas. Slavenākā no tām – robežkontroles punkts uz Krievijas-Gruzijas robežas, kur cilvēki rindā stāvēja 4-5 dienas, nereti bez ūdens un ēdiena. Lielas rindas veidojušās arī uz Krievijas-Kazahstānas robežas.

Joprojām tiek ziņots par atšķirīgu no Krievijas aizbraukušo cilvēku skaitu. 4. oktobrī Kazahstānas iekšlietu ministrs Marats Ahmetžanovs sacīja, ka no 21. septembra valstī iebraukuši 200 000 Krievijas pilsoņu, bet izbraukuši – 147 000 krievu.

Pirms tam dažādi mediji ziņoja par 198 000 krievu, kuri valsti pametuši pirmajā nedēļā pēc mobilizācijas izsludināšanas. Šie cilvēki devušies uz Gruziju, Kazahstānu un Somiju. No viņiem 98 000 aizbraukuši uz Kazahstānu. Gruzijas Iekšlietu ministrija ziņoja par 53 tūkstošiem, kā arī par to, ka robežu ik dienas šķērso ap 10 000 cilvēku, kas ir par 45% vairāk, nekā bija līdz 21. septembrim.

Eiropas Savienībā savukārt pirmajā nedēļā pēc mobilizācijas izsludināšanas iebraukuši 66 000 krievu, kas ir par 30% vairāk nekā nedēļu iepriekš. Eiropas robežas aģentūra “Frontex” ziņoja, ka lielākā daļa iebraucēju robežu šķērsojuši caur Somijas un Igaunijas robežpunktiem.

30. septembrī Krievijas konsuls Helsinkos Pāvels Kuzņecovs sacīja, ka pēc 21. septembra Somijā iebraukuši ap 60 000 krievu, no kuriem 80% Somiju šķērso tranzītā uz citām Eiropas valstīm. Kuzņecovs uzvēra, ka nav zināms, cik daudz tieši iebraucēji ir saistīti ar mobilizāciju, tomēr zināms, ka 100 cilvēki pieprasījuši Somijā patvērumu.

Septembra sākumā, vēl pirms “daļējās” mobilizācijas izsludināšanas, “Rosstat” ziņoja, ka kopš gada sākuma no Krievijas aizbraukuši 419 000 cilvēku, kas ir divas reizes vairāk nekā analogā periodā pirms gada.

“Daļējā” mobilizācija Krievijā tika izsludināta 21. septembrī. Pēc oficiālajiem paziņojumiem, tā skar rezervistus, kam ir militārā pieredze. Pēc Aizsardzības ministrijas paziņotā, iesauktiem jābūt vismaz 300 000 cilvēku. Faktiski uzreiz pēc mobilizācijas izsludināšanas tika ziņots par pārkāpumiem tās procesā, jo daudzviet pavēstes par iesaukumu saņēma arī cilvēki, kuri iepriekš vispār nav dienējuši armijā. Ir ziņas, ka daļa mobilizētu jau aizvesti uz frontes līniju Ukrainas austrumos un dienvidos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu