ES apsver gāzes cenas griestu ieviešanu (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena.
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Gāzei uz laiku nosakot cenas griestus, kā arī vienojoties par cenām ar gāzes piegādātājiem un veicot kopīgus iepirkumus, būtu iespējams panākt enerģijas cenu kritumu Eiropas Savienībā (ES), trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Gāzes cenas griestu ieviešana ir pagaidu risinājums un tas būtu paredzēts, lai panāktu piegāžu drošību," Eiropas Parlamentā sacīja Leiena.

Iesākumā cenas griesti varētu tikt noteikti gāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanā, skaidro Leiena. "Bet, manuprāt, mums vajadzētu arī paskatīties uz gāzes cenām ārpus elektroenerģijas tirgus," uzskata EK prezidente.

Tāpat Leiena cer arī uz sarunām par gāzes cenu samazināšanu ar tādiem piegādātājiem kā Norvēģiju un ES valstu kopīgiem gāzes iepirkumiem, lai samazinātu enerģijas cenas.

Vācijas valdība nolēmusi ieviest gāzes cenas griestus, lai pasargātu patērētājus no enerģijas cenu kāpuma, ko veicina Krievijas Ukrainā sāktais karš.

Trīs partiju valdošā koalīcija plāno izstrādāt subsīdiju paketi aptuveni 150-200 miljardu eiro vērtībā, izmantojot līdzekļus no Ekonomikas stabilizācijas fonda, kas sākotnēji tika izveidots, lai mazinātu koronavīrusa pandēmijas negatīvo ietekmi uz ekonomiku.

Taču šāda Vācijas iecere izraisījusi kritiku no citām ES valstīm, kas varētu nebūt spējīgas atļauties līdzīgas paketes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu