ANO Cilvēktiesību padome iecels īpašo ziņotāju par tiesību pārkāpumiem Krievijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas tiesu medicīnas eksperti mežā pie Izjumas, kur atrasti Krievijas okupācijas laikā izveidoti masu kapi
Ukrainas tiesu medicīnas eksperti mežā pie Izjumas, kur atrasti Krievijas okupācijas laikā izveidoti masu kapi Foto: Дмитрий Котюх

ANO Cilvēktiesību padome (UNHRC) piektdien nolēmusi iecelt neatkarīgu ekspertu, kas sekos līdzi tiesību pārkāpumus Krievijā, kur kopš iebrukuma Ukrainā vēl vairāk ierobežota vārda brīvība un tiek apspiestas visas disidentisma izpausmes.

UNHRC, kur ir 47 locekļi, pieņēma priekšlikumu, kuru pagājušajā nedēļā iesniedza visas Eiropas Savienības (ES) valstis, izņemot Ungāriju. Priekšlikums tika pieņemts ar 17 balsīm pret sešām, un 24 valstis no balsošanas atturējās.

Sākotnējā priekšlikumā tika paustas bažas par neatkarīgo mediju, nevalstisko organizāciju un opozīcijas grupu "masveida piespiedu slēgšanu" Krievijā.

UNHRC nolēma iecelt īpašo ziņotāju, kas sekos līdz tiesību pārkāpumiem Krievijā, daļēji paļaujoties uz Krievijas aktīvistu un organizāciju palīdzību.

UNHRC jau iepriekš izveidoja Izmeklēšanas komisiju, kas seko līdzi tiesību pārkāpumiem, kas saistīti ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Kopš iebrukuma Ukrainā Krievijas valdība ir pieņēmusi virkni pasākumu, lai izskaustu pretestību karam, tai skaitā, pieņēma likumu, kas aizliedz izplatīt informāciju par Krievijas armiju, kas valdības skatījumā nav patiesa. Krievijā ir aizliegts Ukrainā notiekošo dēvēt par karu vai iebrukumu un kritizēt to.

Krievija vēl nesen bija UNHRC locekle, bet šogad apturēja savu darbību šajā organizācijā, jo tai draudēja izslēgšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu