Francija izveidojusi 100 miljonu eiro fondu ieroču iegādei Ukrainai (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Victor Joly/Shutterstock

Francija izveidojusi fondu ar sākotnējo summu 100 miljoni eiro, lai iegādātos Ukrainai nepieciešamos ieročus un citus materiālus, piektdien paziņojis Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Makrons pavēstīja, ka tiek vestas sarunas ar Dāniju, lai novirzītu Ukrainai pašgājējhaubices "Caesar", ko Dānija pasūtījusi Francijā.

Francija jau piegādājusi Ukrainai 18 šādas haubices.

"Francija sniedz militāro atbalstu Ukrainai no pirmās dienas ar prettanku un individuālajām pretgaisa aizsardzības sistēmām," paziņoja Makrons.

Jaunais fons ļaus "strādāt arī ar Francijas aizsardzības rūpniecības bāzi" un "demonstrē mūsu vēlmi darboties kā eiropiešiem un pieskaņoties šiem kolektīvajiem centieniem", palīdzot Ukrainai, sacīja Makrons.

Fonds ievērojami palielinātu militāro atbalstu, ko Francija sniedz Ukrainai. Līdz šim Francija sniegusi Ukrainai palīdzību 233 miljonu eiro apmērā, kas ir daudz mazāk nekā citas valstis.

Vislielāko militāro palīdzību Ukrainai sniegušas Savienotās Valstis - kopumā 25 miljardu eiro apmērā. ASV seko Lielbritānija ar aptuveni četriem miljardiem eiro un Polija ar aptuveni 1,8 miljardiem eiro.

Publiski zināmās piegādes, ko Francija veikusi, ietver prettanku un pretgaisa aizsardzības raķetes, bruņumašīnas, degvielu, lielgabalus un kājinieku ekipējumu, kā arī 18 pašgājējhaubices "Caesar".

Vairākas augsta ranga Francijas militārpersonas izteikušās, ka, neskatoties uz militāro izdevumu palielināšanu pēdējos gados, Francijas militārā aprīkojuma krājumi joprojām ir ierobežoti.

Mūsdienīgie ieroču, piemēram, augstas precizitātes artilērijas vienību un raķešu saražošana un piegāde var ilgt vairākus gadus, īpaši piegādes ķēžu darbības traucējumu gadījumā, ja trūkst konkrētas detaļas vai izejmateriāli.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu