Īsi pēc Nobela prēmijas piešķiršanas "Memoriālam" Krievijas tiesa konfiscē organizācijas biroju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centrs "Memoriāls".
Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centrs "Memoriāls". Foto: Dmitriy Drozd/Shutterstock

Dažas stundas pēc tam, kad Krievijas cilvēktiesību aizstāvju organizācijai "Memoriāls" tika piešķirta Nobela Miera prēmija, Maskavas tiesa piektdien pieņēma lēmumu par organizācijas galvaspilsētas biroja konfiskāciju.

Maskavas Tveras rajona tiesa atzina, ka "Memoriāla" galvenais birojs kļuvis par valsts īpašumu.

Krievijas varasiestādes jau pagājušā gada decembrī pieņēma lēmumu par "Memoriāla" likvidāciju.

Kā ziņots, šī gada Nobela Miera prēmija par centieniem dokumentēt cilvēktiesību pārkāpumus piektdien tika piešķirta baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centram "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centram (CCL).

Cilvēktiesību organizācija "Memoriāls" tika izveidota, lai saglabātu komunistiskā režīma noziegumu upuru piemiņu. Tās dibinātāju vidū bija Nobela Miera prēmijas laureāts Andrejs Saharovs un cilvēktiesību aktīviste Svetlana Gannuškina. Pēc PSRS sabrukuma "Memoriāls" kļuva par lielāko cilvēktiesību organizāciju Krievijā. Tā vāca un sistematizēja informāciju par politiskajām represijām un cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā.

Tikmēr Krievijas ģenerālprokuratūra apsūdzējusi "Memoriālu" par "valsts pagātnes nomelnošanu" un par "nepatiesa priekštata radīšanu par PSRS".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu