Video Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: RFS noliek čempiona pilnvaras?

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS komanda
RFS komanda Foto: Nora Krevņeva-Baibakova

Titula īpašniece RFS komanda piecas spēļu kārtas pirms Latvijas "Optibet" virslīgas čempionāta beigām atpaliek no līderes "Valmiera FC" komandas par septiņiem punktiem. Vai var teikt, ka čempions jau ir nolicis savas pilnvaras? Varbūtība ir diezgan liela, taču, kamēr kaut vai teorētiski titulu ir iespējams saglabāt, tikmēr to RFS komandai atņemt nedrīkst arī virtuāli. Čempioni bija vienīgie no līderu kvarteta, kuri 31. kārtā zaudēja punktus – 1:1 ar FK "Auda".

Tā bija spēle ar zemtekstu. 19. oktobrī abas komandas tiksies Latvijas kausa izcīņas finālā. Arī abu komandu ceturtā savstarpējā spēle virslīgā notika "Skonto" stadionā, taču diezin vai to var saukt par kausa izcīņas fināla ģenerālmēģinājumu. Šaubos, ka abu komandu futbolisti gāja laukumā ar domu par gaidāmo tikšanos finālā. Ja "Audas" situāciju turnīra tabulā šīs spēles iznākums patiešām nevarēja būtiski ietekmēt, tad RFS komandai tā bija svarīga spēle, lai turpinātu spēkoties par titula saglabāšanu.

Sīvas bija trīs iepriekšējās šo komandu savstarpējās spēles (0:0, 1:0 RFS labā un 0:0), citādāka nebija arī pēdējā tikšanās šajā sezonā. Līdz 65. minūtei ar 1:0 vadībā bija "Auda", bet vairākas iespējas gūt vārtus bija abām komandām. Strīdīga situācija bija 72. minūtē, kad RFS soda laukumā, apspēlējis Žigu Lipuščeku, ieskrēja Useinu Niangs. Vispirms Lipuščeks mēģināja viņu aizkavēt ar roku, bet tad – Niangs nokrita... 11 m soda sitiens? Vairākkārt skatoties epizodes atkārtojumu, likās, ka kontakts pirms Nianga kritiena tomēr bija un līdz ar to bija iemesls piešķirt 11 m soda sitienu uz RFS vārtiem, taču spēles galvenajam tiesnesim Aleksandram Golubevam nebija iespējas pētīt videorekstu.

Ja par visiem simts procentiem neesi pārliecināts par pārkāpumu, tad 11 m soda sitienu labāk nepiešķirt – tas tomēr ir pārāk bargs sods. Spēles kompensācijas laikā uzvaras vārtus varēja gūt abas komandas, un tāda spēle ir labs pieteikums Latvijas kausa izcīņas finālam. RFS zaudēja svarīgus punktus cīņā par titulu, bet "Auda" noteikti ieguva papildu pārliecību pirms fināla – mēs varam.

Fināls – tā ir viena spēle, un tajā var notikt viss kas, turklāt kaut neliels pārsvars psiholoģiskā ziņā tajā varētu būt tieši "Audas" futbolistiem. Plus vēl RFS komandai līdz tam laikam viena spēle arī UEFA Konferences līgas grupu turnīrā (13. oktobrī Stambulā).

Līdere "Valmiera FC" komanda ar 4:1 uzvarēja FK "Metta" (metieši nav uzvarējuši valmieriešus virslīgā jau 13 spēlēs pēc kārtas, turklāt 8 no šīm spēlēm ir zaudēts), "Riga FC" ar 3:1 pieveica Jūrmalas "Spartaku", bet FK "Liepāja" ne bez pūlēm ar 3:2 uzvarēja Daugavpilī (2019. gada čempionātā daugavpilieši uzvarēja Liepājas komandu visās četrās virslīgas čempionāta spēlēs, bet kopš tā laika nav pārspējuši tos vairs ne reizes – tikai divi neizšķirti).

FK "Tukums 2000/Telms" ar 2:0 pārspēja Salaspils "Super Nova" komandu, un tā ir piektā pēc kārtas nezaudētā spēle – 4 uzvaras un neizšķirts. Līdz ar to tagad tuvākie Valmieras komandas sekotāji ir "Riga FC" futbolisti, kuri atpaliek par pieciem punktiem.

Sezonas beigās tā mēdz notikt, ka spēlēs starp komandām no turnīra tabulas pretējiem poliem ir pārliecinošas līderu grupas komandu uzvaras. Padoties neviens laukumā neiet, to nedarīja ne "Spartaks, ne "Metta", ne BFC "Daugavpils", tomēr prātā jau tiek paturētas spēles ar tiešajiem konkurentiem, un jau nākamajā spēļu kārtā viena tāda spēle būs - "Super Nova" pret "Spartaku".

Jau zinām jauno virslīgas komandu – apsveicam ar atgriešanos virslīgā Jelgavas futbolistus, bet virslīgas turnīra tabulas lejasgala trijniekā nekas nav mainījies - "Mettai" ir 21 punkts, "Spartakam" un "Super Nova" pa 18 punktiem.

Visi četri līderi spēlēs savos laukumos, taču viegla dzīve viņus negaida - "Valmiera FC" savā laukumā tiksies ar "Audu", RFS tiksies ar tukumniekiem, "Riga FC" - ar daugavpiliešiem, bet liepājnieki spēlēs ar "Mettu".

Turnīra tabula
Turnīra tabula Foto: Ekrānšāviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu