Vai krūts vēzis liedz kļūt par mammu?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Katru gadu oktobris tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis, kura laikā vēlamies sievietēm atgādināt par iespēju saglabāt savu auglību, sasaldējot olšūnas. Tā arī sieviete ar laicīgi atklātu audzēju un labu izveseļošanās prognozi var kļūt par māti, kad izārstējas no vēža.

Sievietēm pēc onkoloģiskās diagnozes izārstēšanas auglība visbiežāk ir neatgriezeniska. Šobrīd Latvijā tiek piedāvātas iespējas saglabāt savas dzimumšūnas līdz ķīmijterapijai, staru terapijai vai radikālai operācijai, lai vēlāk kļūtu par mammu.

Pēc SPKC datiem izplatītākais audzējs sievietēm Latvijā 15 līdz 40 gadu vecuma grupā ir krūts vēzis. Tas diemžēl ir arī visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm, un saslimstība gados jaunāko sieviešu vidū ar katru gadu pieaug.

Klīnikas EGV vadītāja, ginekoloģe reproduktoloģe dr. Zane Vītiņa: “Šobrīd sievietēm, kuras saslimst ar ļaundabīgu audzēju, vairs nav jāatsakās kļūt par māti nākotnē, jo pirms radikālas terapijas sākšanas iespējams sasaldēt savas olšūnas, kuras izmantot nākotnē.”

Dr. Zane Vītiņa stāsta, ka pacientēm, uzzinot ļaundabīga audzēja diagnozi, ir tikpat liels šoks, kā uzzinot, ka viņām nekad nevar būt pēcnācēji. Mūsdienās olšūnas iespējams vitrificēt – sasaldēt izmantošanai nākotnē. Tad nelaimes gadījumā – saslimstot - nav jāatsakās no laimes kļūt par vecākiem. “Ārsta sniegtā informācija par ģenētiskā materiāla saglabāšanu praktiski un psiholoģiski pacientiem nodrošinās dzīves kvalitāti pēc onkoloģiskās saslimšanas terapijas beigām, tādēļ informēt par šādu iespēju ir ļoti aktuāli,” uzskata dr. Zane Vītiņa.

Sievietes olšūnu rezerves var samazināties un izsīkt arī labdabīgās situācijās – tās var veicināt autoimūnas saslimšanas, priekšlaicīga menopauze, kaulu smadzeņu transplantācija u.c.

Sievietēm, lai saglabātu savu ģenētisko materiālu, nepieciešamas aptuveni divas nedēļas, ja nodotas visas nepieciešamās analīzes.

Visu nepieciešamo informāciju par olšūnu sasaldēšanu pacientam izskaidros ginekologs reproduktologs vizītes laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu