Nav kvalitatīvas uzskaites bērniem ar uzvedības problēmām, secina Valsts kontrole (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pašlaik kopējo skaitu, cik Latvijā ir bērnu ar uzvedības problēmām, ir sarežģīti iegūt, jo informācija par šādiem bērniem ir sadrumstalota, izvietota dažādās datu bāzēs, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" teica Valsts kontroles valdes locekle Maija Āboliņa.

Viņa skaidroja, ka apkopojot datus, secināts, ka Latvijā jau ir aptuveni desmit tūkstoši bērnu, kuri jau izdarījuši likumpārkāpumus un vairāki desmit tūkstoši esot tādu, kuriem ir risks jau izdarīt kādu pārkāpumu.

Runājot par secināto, VK valdes locekle norādīja, ka speciālisti arvien biežāk runā, ka ar bērniem ir jāstrādā agrīni. VK vērtēja, kā notiek agrīnais darbs. Āboliņa norādīja, ka primāri atbildīgas ir pašvaldības, kurām jāizstrādā sociālās uzvedības korekcijas programmas.

Lai situāciju uzlabotu, būtu nepieciešams atrisināt speciālistu trūkumu, tāpat būtu jāatsakās no bērnu administratīvās sodīšanas kā tādas. Vienlaikus jādomā, ko likt lietā, viņa paskaidroja.

VK norāda, ka iesaistītajām institūcijām jādomā par pakalpojumiem agrīni, kad vēl ir tikai riska stadija un bērns vēl kādus pārkāpumus ir izdarījis.

Ziņots, ka šodien publiskos revīzijas ziņojumu ""Problēmbērni" - pieaugušo neizdarību spogulis" par iespējām bērnam ar uzvedības problēmām vai to iestāšanās risku un viņa ģimenei saņemt nepieciešamo atbalstu norisināsies ekspertu diskusija par revīzijā secināto un sagaidāmajām izmaiņām, ieviešot VK ieteikumus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu