Sieviete IT pasaulē jeb kā nojaukt stereotipu robežas (7)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: personigais arhīvs

Latvijā joprojām pastāv salīdzinoši liela dzimumu pārstāvniecības disproporcija IT nozarē, tā cieši saistīta ar sabiedrībā izplatītajiem stereotipiem, ka tehniskās zinātnes un tehnoloģijas ir vairāk piemērotas vīriešiem. "Esot nozarē jau gandrīz 20 gadus, ar pārliecību varu teikt, ka IT nozare ir piemērota ikvienam, kurš ir zinātkārs, gatavs mācīties un nebaidās uzdot jautājumus, neatkarīgi no dzimuma. Šajā nozarē ir svarīga spēja pielāgoties, neatlaidība un vēlme izzināt jaunas lietas, tomēr maldīgi domāt, ka tā ir raķešu zinātne, kuru nav iespējams apgūt, piemēram, karjeras vidus posmā," pieredzē dalās Hipa Gustavsone (Hipp Gustavson), banku centralizācijas sistēmas nodaļas vadītāja.

IT un tiesību jomas sasaiste

IT nozarei var pievienoties ikviens, neatkarīgi no vecuma vai dzimuma, un to iespējams izdarīt jebkurā karjeras posmā – studiju laikā, pēc augstskolas absolvēšanas vai pat karjeras vidusposmā, pārnākot no pavisam citas nozares. Šādu piemēru ir ārkārtīgi daudz. Mans ceļš IT jomā sākās ar bakalaura studijām Tallinas universitātē, izvēloties informātikas zinātni, kam sekoja arī maģistra grāda ieguve šajā jomā, specializējoties multivides un mācību sistēmās, un vēlreiz bakalaura grāds sistēmu analīzē. Šobrīd iegūstu grādu tiesību zinātnē, jo, darbojoties IT jomā, nākas gana bieži saskarties ar jautājumiem, kuros noder zināšanas tiesībās, piemēram, personas datu aizsardzība, maksājumi, publiskās informācijas sistēmas u.tml. Apgūstot gan IT, gan tiesības, tiek būtiski sekmēta konkurētspēja, robežas starp šīm divām jomām brīžiem ir pavisam nemanāmas un Vispārīgā datu aizsardzības regula šo tendenci ir tikai pastiprinājusi.

Nebaidīties mācīties un uzdot jautājumus

Gan mana pieredze, gan IT joma kopumā ir stāsts par nepārtrauktu mācīšanos. Līdzīgi kā daudzās citās nozarēs šeit zināšanas nepieciešams papildināt regulāri, tāpat visu laiku jāseko līdzi nozares aktualitātēm un nav jābaidās uzdot jautājumus. Lai gan darbojos IT nozarē jau gandrīz 20 gadus, arī es joprojām uzdodu jautājumus, un no tā nav jākaunas. IT joma nepārtraukti mainās un attīstās, tāpēc jautāt, mācīties un pilnveidoties ir tikai normāli.

Jānorāda, ka mana pirmā oficiālā darba pieredze bija saistīta ar produkcijas kvalitātes pārbaudi maizes ceptuvē. Šobrīd, velkot paralēles ar IT jomu, jokojot saku, ka tā arī bija mana pirmā pieredze ar testēšanu. Kopumā līdzšinējās karjeras laikā IT nozarē esmu guvusi pieredzi gan privātajā, gan publiskajā sektorā. Pirmā darba pieredze nozarē bija kā praktikantam uzņēmumā “Innove”, un tā bija saistīta ar bibliotēku sistēmas attīstīšanu. Varbūt tas nebija pats dinamiskākais darbs pasaulē, tomēr tas bija vērtīgs sākumpunkts, un mana tā laika vadītāja vairākkārt ir rekomendējusi mani darbam citos uzņēmumos un projektos.

No statistikas līdz premjera padomniekam

Vēlāk sekoja darbs “Statistics Estonia”, kas ir analogs Latvijas Centrālās statistikas pārvaldei. Sākotnēji pildīju IT projektu vadītājas pienākumus, bet vēlāk tiku paaugstināta par attīstības vadītāju. Pēc tam ieguvu pieredzi Igaunijas Republikas Izglītības un pētniecības ministrijā, piedaloties vairāku mācību programmu izstrādā, kuras tiek realizētas joprojām. Sajūtot vēlmi vairāk izpētīt privāto sektoru, pievienojos kompānijai “Esti Energia”, kas ir mūsu analogs “Latvenergo”. Šobrīd Igaunijā darbojas sistēma, kas strāvas pārrāvuma gadījumā automātiski izsūta īsziņas, informējot, kad tās padeve tiks atjaunota. Man bija iespēja līdzdarboties šīs sistēmas izstrādē, par ko esmu ļoti gandarīta. Pirms tās šādos gadījumos klienti zvanīja uz apkalpošanas centriem, nereti pārslogojot tos un radot būtiskus izaicinājumus.

Vēlāk tiku aicināta centralizēt IT sistēmas Igaunijas Vides ministrijā, kur izveidojām Informācijas tehnoloģiju centru (KeMIT), kas sniedza, piemēram, laika prognozes pakalpojumus aviosatiksmes nodrošināšanai u.tml. Tika attīstīts arī Igaunijas Mežu reģistrs un citas vides informācijas sistēmas. Ar pieredzi un zināšanām IT nozarē varēju palīdzēt arī Lielās talkas organizēšanā – šī iniciatīva ir plaši pazīstama arī Latvijā. Visbeidzot jāpiemin, ka esmu pildījusi arī valdības biroja (atbalsta valdību un Ministru prezidentu) IT padomdevēja pienākumus divu valdību laikā. Mans karjeras stāsts tikai vēlreiz apliecina, cik plašas un dažādas iespējas paver IT nozare, atliek tikai spert pirmos soļus.

Mērķis – dzimumu līdzsvara sasniegšana

Pirms pieciem gadiem es pievienojos “Tietoevry” komandai (tolaik – “Tieto”), un šajā laikā esam aktīvi strādājuši daudzveidīgas un iekļaujošas IT nozares veidošanas. Uzņēmums ir definējis mērķi līdz 2026. gadam sasniegt vismaz 40% sieviešu īpatsvaru darbinieku vidū. Šobrīd kompānijas komandā ir aptuveni 30% sieviešu, tāpēc varam teikt, ka diezgan strauji tuvojamies šim mērķim. 2030. gadā plānots sasniegt dzimumu līdzsvaru. Tāpat strādājam pie tā, lai sieviešu līderu īpatsvars uzņēmumā būtu vienāds vai lielāks par kopējo sieviešu īpatsvaru.

Svarīga ir drosme un zinātkāre, nevis dzimums

Zinot, ka arī Latvijā IT nozarē joprojām nav dzimumu līdzsvara, vēlos aicināt sievietes neļauties stereotipiem par šo jomu. Esiet drosmīgas, pieņemiet jaunus izaicinājumus, un jūsu karjera var uzņemt neticamus apgriezienus. IT jomā ir svarīga drosme, zinātkāre un pārliecība – tieši tas ir noteicošais, nevis dzimums. Tā ir joma, kurā nepārtraukti iespējams sekmēt personīgo un profesionālo izaugsmi, kā arī uzturēt darba un privātās dzīves līdzsvaru, kas ir ļoti svarīgs.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu