Video ⟩ Raidījums: Par iespējamām krāpniecībām Līvānos ziņots vairākkārtīgi (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.
Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Par iespējamām pretlikumīgām darbībām Līvānu novada domē, kur trešdien, 19. oktobrī, tika veiktas kratīšanas saistībā ar Eiropas Savienības (ES) naudas projektiem, Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm ziņots vairākkārt. Tā atzīst gan bijušie pašvaldības darbinieki, gan esošie domes deputāti, taču kriminālprocesi līdz šim nebija sākti, informē Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Īstenojot 1,8 miljonu eiro vērtu projektu Līvānu novadā, pagājušogad uzbūvēts ražošanas angārs. Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā apliecināja, ka projektā tā apturējusi maksājuma pieprasījumu aptuveni viena miljona apmērā. Tas gan nav liedzis pašvaldībai noslēgt nomas līgumu ar alumīnija detaļu ražotāju "Die Casting".

Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods ("Latvijas attīstībai") uzsvēra, ka viņam nav zināms, kāda krāpniecība šajā projektā varētu būt notikusi.

"Es tiešām ļoti izanalizēju visu, bet nevaru pateikt, kur es varētu būt iesaistīts šajā gadījumā," viņš sacīja.

Komentējot kratīšanas, Vaivods gan norādīja, ka sniedzis informāciju par iepriekšējā izpilddirektora darbībām.

Bijušais Līvānu novada domes izpilddirektors Uldis Skreivers raidījumam "Panorāma" norādīja, ka "Vaivoda viedoklis ir viņa fantāzijas auglis, kas aizskar manas tiesības, manu godu un cieņu. Pret jebkura šāda veida izteikumu es cīnīšos."

Pie biedrības "Sabiedrība par atklātību – Delna" pērn vērās trauksmes cēlājs, kurš stāstīja, ka ziņojis par aizdomām par prettiesisku darbību Līvānu novadā. Konkrētāk – par pārkāpumiem senākās iepirkuma procedūrās, par interešu konfliktu.

"Manuprāt, tas izšķirošais bijis, ka tas ir bijis Eiropas fondu finansējums. Līdz ar to arī tā uzraudzība no Eiropas puses bijusi stingrāka. Tāpēc tas novedis līdz šādai situācijai," informē "Delnas" juridiskā konsultante Krista Asmusa.

TVNET jau vēstīja, ka Eiropas prokuratūra (EPPO) izmeklē iespējamo ES fondu izkrāpšanu 1,8 miljonu eiro apmērā, kas ir saistīta ar projektiem par ražošanas infrastruktūras izbūvi Līvānu pilsētā, un trešdien, 19. oktobrī, sadarbībā ar KNAB veiktas procesuālās darbības, tostarp kratīšanas gan Līvānu novada domē, gan domes priekšsēdētāja privātīpašumā. To apstiprināja Latvijas pārstāvis Eiropas Prokuratūrā, prokurors Gatis Doniks.

Izmeklēšana norit jau ilgāku laiku, bet tagad tajā iestājusies fāze, kas kļuvusi publiska.

Patlaban neviena amatpersona nav aizturēta un nevienai amatpersonai nav piemērots procesuālais statuss. Prokurors apliecināja, ka "laiks rādīs", vai lietā būs aizdomās turētie.

"Iegūtajiem pierādījumiem būs analīze, un tiks izdarīti secinājumi, un domāju, ka bez aizdomās turētajiem nepaliksim," sacīja Doniks.

Kratīšanu domē apstiprināja arī Līvānu novada domes priekšsēdētājs Vaivods. Taujāts par kratīšanu dzīvesvietā, Vaivods sacīja, ka par to neko nezinot - mājās neesot bijis, jo strādājot.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu