Skolēnu brīvlaikā izklaides gan lieliem, gan maziem: pasākumu ceļvedis nedēļai

Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Klāt skolēnu brīvlaiks, kā arī plaša pasākumu programma gan lieliem, gan maziem! 

24. oktobris

Pirmdien, 24. oktobrī, plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī ar izrādi "Romeo un Džuljeta" viesojās modernā baleta kompānija "Quorum Ballet". Šī jauniestudējuma ideja dzimusi no vēlmes turpināt darbu pie lielās klasikas pārveidošanas, kas sasaucas ar mūsdienu dzīvi un sabiedrību.

"Quorum Ballet" ir laikmetīgās dejas repertuāra apvienība, ko 2005. gadā dibinājis tās mākslinieciskais vadītājs, galvenais horeogrāfs un dejotājs Daniels Kardoso. 2009. gadā apvienība saņēma jaundibināto Portugāles dejas balvu kā labākā mūsdienu dejas trupa, un 2011. gada augustā to atzina pat labāko trupu līdzvērtīgā konkurencē 14. "Festival de Castilla y León" Spānijā.

Savukārt "Splendid Palace" gaidāms īpašs filmas "Neona pavasaris" seanss ar radošo komandu. "Neona pavasaris" ir tehno mūzikas, ballīšu un spēcīgu jūtu pilna filma jauniešiem. Filmas galvenā varone Laine ir studente, kas dzīvo Rīgas priekšpilsētā. Laikā, kad Laines vecāki pārstāj dzīvot kopā un viņai jāuzņemas atbildība par mazo brāli, Laine nonāk Rīgas pagrīdes reivu scēnā, kur viņa iemīlas reiverē Gundā un atklāj savu seksualitāti. Taču bezmiega nakšu un ballīšu iespaidā Laine pakāpeniski sāk zaudēt saikni ar realitāti un ģimeni.

Foto: režisora Matīsa Kažas drāma “Neona pavasaris” piedzīvo krāšņu pirmizrādi

Tāpat visas nedēļas garumā VEF Kultūras pils Multimediju jaunrades studijā bērni vecumā no 7 līdz 13 gadiem tiek aicināti apgūt filmēšanu un video montāžu, fotografēšanu un attēlu datorapstrādi, mūzikas veidošanu ar datoru.

25. oktobris 

25. oktobrī, plkst. 19:00 "Willa teātrī" būs skatāms traģikomisks stāsts "Pilna slodze" par ierindas pedagogu, kurš strādā mūzikas skolā. Viena spraiga mācību diena liek uzdot eksistenciālus jautājumus par mācību procesa jēgu un pedagoga vietu tajā. Mūsdienu "uz bērniem tendētajā sabiedrībā" un straujo pārmaiņu pasaulē ir interesanti paraudzīties un pārskatīt robežas kas valda starp bērniem un vecākiem, starp pedagogiem un skolēniem. Izrāde ir apbrīnas pilns veltījums pedagogiem. Un, protams, izrāde domāta pusaudžiem un viņu vecākiem. Režisors Varis Piņķis, aktieri: Inga Alsiņa - Lasmane, Varis Piņķis, Rihards Zeļezņevs.

26. oktobris

Smiekli garantēti! 26. oktobrī, plkst. 19:00 mūzikas namā "Daile" notiks humoristiskās apvienības “Mēs jūs mīlam” (Ralfs Eilands un Kaspars Breidaks) jaunā izrāde “Mēs jūs mīlam: joprojām”.

Dziedātājs Ralfs Eilands (no kreisās) un pasākuma vadītājs Kaspars Breidaks uzstājas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Dailes teātrī.
Dziedātājs Ralfs Eilands (no kreisās) un pasākuma vadītājs Kaspars Breidaks uzstājas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" svinīgajā balvu pasniegšanas ceremonijā Dailes teātrī. Foto: Zane Bitere/LETA

Iepriekšējās izrādēs “Mēs jūs mīlam” caur jokiem, improvizāciju, dziesmām un izaicinājumiem skatītājiem stāstīja par lietām un tēmām, kuras ikdienā mīl. Tagad ir pagājuši pāris gadi, cilvēce ir pieredzējusi visdažādākos notikumus, tādēļ Ralfs ar Kasparu uzskata par savu uzdevumu skatītājiem pierādīt, ka pēc visa tā ir iespējams joprojām mīlēt.

“Es spriežu pēc sevis. Man šobrīd ir nepieciešams kārtīgi izsmieties, tādēļ šķiet, ka tā domā arī mūsu skatītāji. Nevaru vien sagaidīt, kad ar Kasparu atkal kāpšu uz skatuves, jo pēc visa, kas noticis pasaulē, mums ir sakrājies daudz, ko teikt!” tā Ralfs Eilands.

Kaspars Breidaks bilda: “Neskatoties uz aizdomām, ka Ralfs Eilands izmanto mani savas atpazīstamības veicināšanai, esmu nolēmis sadarbību turpināt vēl vienu gadu.” Plašākus komentārus Kaspars atteicās sniegt, piebilstot vien, ka izrādē viss tiks pateikts reizi par visām reizēm.

Savukārt, gatavojoties Halovīnam, ikviens tiek aicināts uz "Ziemeļblāzmas" skatu torni. Ikvienam, kurš tajā pabijis, uzmanību piesaista īpašā akustika torņa foajē. Skaņas dzišanas ilgums jeb reverberācija skatu torņa iekšienē ir iespaidīga, kas rada dīvainas, biedējošas atbalsis. Lai izbaudītu šo akustisko fenomenu, kultūras pils “Ziemeļblāzma” skatu tornī no 26. oktobra līdz 2. novembrim trīs reizes stundā laikā starp 17:00 un 23:00 būs baudāma režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Kristapa Kalnieša radītā miniatūra “Helovīns baisajā tornī”.

Kā norāda uzveduma nosaukums, skaņas, gaismas un ēnu piedzīvojums īstenots šausmu žanrā. Miniatūras centrālais tēls ir pamestā un zirnekļu tīkliem pārklātā tornī mītoša monstroza būtne, kuras vizualizācija uzvedumā būs nojaušama ēnu spēlēs, bet tās klātbūtne vien pāris centimetru attālumā no apmeklētāja un neprognozējamā rīcība liks satrūkties pat visdrošsirdīgākajam apmeklētājam. Vai tā ir dzīva būtne vai spoks un kādi ir tās nolūki, lai risinās katra apmeklētāja fantāzijā...

Foto: Kultūras nams "Ziemeļblāzma" pirms un pēc remonta

27. oktobris

Atzīmējot veļu laiku, Rīgas Kino muzejā notiks latviešu pirmās šausmu filmas "Zirneklis" (1992) seanss, kas šogad svin 30 gadu jubileju. Jutekliski erotisks zemapziņas slēptāko dziņu attēlojums, kaili ķermeņi un grēks – "Zirneklis" nenoliedzami ir viena no neparastākajām parādībām Latvijas kino.

Filmas režisors Vasilijs Mass, galvenajās lomās Aurēlija Anužīte un Ļubomirs Laucāvičus.

Māksliniekam nepieciešama modele, lai gleznotu jaunavu Mariju, un mācītājs viņam iesaka 18 gadus veco Vitu. Jo vairāk Vita tiekas ar velnišķīgā izskata mākslinieku, jo vairāk viņai šķiet, ka tiek iepīta mistiskos tīklos, un viņu vajā zirneklis, parādoties gan meitenes sapņos, gan pat guļamistabā uz sienas. Ārsts iesaka Vitas mātei aizsūtīt meiteni uz laukiem, lai nomierinātu nervus, bet zirneklis vajā Vitu arī tur un šausminošās vīzijas turpinās.

Ieeja bez maksas, filma krievu valodā ar latviešu subtitriem. Seanss notiek LKA Rīgas Kino muzejā.

28. oktobris

Latviešu valoda nav pārāk grūta. To pierāda viens no grupas “Pizdets I Meyk the Hevi Metāls” dalībniekiem Aleksandrs Tomass Metjusons, kurš divu mēnešu laikā latviešu valodu apguvis sarunvalodas līmenī.

Par godu šim sasniegumam Aleksandrs kopā ar grupas biedru Linardu Kalniņu izveidojuši koncertprogrammu “PIMTHM mācās pa latviski”.

28. oktobrī plkst. 20:00 tā izskanēs Jaunajā Vagonu hallē. Kopā ar “Pizdets I Meyk the Hevi Metāls” uz skatuves kāps instrumentālisti Rinalds Maksimovs, Alise Golovacka un Ilvis Faulbaums, kā arī īpaši šim pasākumam izveidotais vokālais ansamblis. Pēc koncerta ballīti turpinās Acrillics no Skotijas.

29. oktobris

29. oktobrī uz Liepāju! Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" mākslas telpā "Civita Nova" tiks atklāta izstāde "Liepājas operai - 100", ko veidojis Liepājas muzejs sadarbībā ar SIA "Lielais Dzintars" un Liepājas teātri.

Foto: Koncertzāles "Lielais dzintars" divu gadu jubileja

Savukārt mazākie tiek gaidīti Rīgā, Lielajā ģildē, kur plkst. 14:00 notiks koncertuzvedums LeNeSOns un Čaikovska "Apburtā princese". Rudenīgā oktobra noslēgumā mazākie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klausītāji sēdīsies LeNeSOna pasaku mašīnā un dosies muzikālā ceļojumā uz aizmigušo Florestāna karaļvalsti pie apburtās princeses Auroras. Nabaga princesi no burvju miega var pamodināt tikai skaistais pasaku princis, kurš parādās viņas sapņos. Lai atrastu princi, LeNeSOnam un viņa klausītājiem palīgā steigsies arī citi Pētera Čaikovska baleta “Apburtā princese” tēli.

29. oktobra vakarā, plkst. 19:00 "Arēnā Rīga" "International Festival Ballet" un "Festival Orchestra" piedāvā slaveno grācijas un skaistuma pilno klasiku “Gulbju ezers”. Uzstāšanos pavadīs simfoniskais orķestris.

30. oktobris

Piepildi svētdienu ar džeza notīm! 30. oktobra vakarā "Hanzas peronā" uzstāsies Amerikā novērtētā ģitārista un komponista Pītera Bernšteina (Peter Bernstein) kvartets.

Ģitāras virtuozs Pīters Bernšteins ir nozīmīga džeza skatuves daļa Ņujorkā un ārvalstīs kopš 1989. gada. Piedalījies neskaitāmos ierakstos un uzstājies ar dažādu paaudžu leģendāriem mūziķiem, izdevis deviņus albumus.

Raksts tapis sadarbībā ar "Bosch".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu