Mūzikas akadēmijas studenti kopā ar Baibu Skridi uzstāsies Berlīnes Filharmonijā

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Tomass Ančs.
Tomass Ančs. Foto: Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija

24. oktobrī Berlīnes Filharmonijā notiks koncerts, kura ideja dzima Latvijas simtgades svinību laikā, tajā piedalīsies arī bijušie un esošiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) studenti Annija Elizabete Meija, Marta Madara Papāne, Katrīna Anna Pelnēna un Tomass Ančs.

Pandēmijas dēļ divas reizes atliktais projekts ”Baltic Roots” (”Baltijas saknes”) beidzot tuvojas savam noslēgumam – Karajana Akadēmijas stipendiātu un Baltijas valstu Mūzikas akadēmiju studentu kopīgajam koncertam.

Baltijas valstu Mūzikas akadēmiju studentu profesionālā sadarbība ilgst jau daudzus gadus, bet, atgriežoties nesenā pagātnē, vispirms jāatceras mūsu valstu simtgades svinības un tām par godu radītais Baltijas studentu simfoniskais orķestris – 2017., 2018. un 2019. gadā tas ar labiem panākumiem koncertēja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas galvaspilsētās un reģionālajās koncertzālēs, Gdaņskā, Berlīnē, Helsinkos un Sanktpēterburgā.

Baltijas valstis var lepoties ar neparasti lielu skaitu pasaulslavenu mūziķu, bet bieži vien visspožāk skatuves prožektoru gaisma krīt uz diriģentiem un vokālistiem. Tomēr ir arī citi izcili mūziķi, kuri savu karjeru veido labākajos simfoniskajos orķestros. Pirms daudziem gadiem šo ”reģionālo kultūras identitāti” pamanīja Gidons Kremers un nodibināja tagad pasaulslaveno kamerorķestri ”Kremerata Baltica”, kurā nu jau arī nomainījušās paaudzes.

Simtgade ir brīdis, kad var atskatīties atpakaļ un novērtēt paveikto, lai sāktu izvirzīt jaunus mērķus. Viens no tiem ir dot iespēju visdaudzsološākajiem Baltijas jaunajiem mūziķiem, kuri vēl ir savas karjeras pašā sākumā, mācīties no pasaules labākajiem profesionāļiem ”izcilības centrā”, uzsākot sadarbību ar Berlīnes Filharmoniķu Karajana Akadēmiju. Gribētos ticēt, ka Baltijas Kultūras Fonda atbalstītajam projektam ”Baltic Roots” sekos turpinājums, kam nenovēršami būs izšķiroša loma jauno orķestra mūziķu izglītībā Baltijas Mūzikas akadēmijās.

Herberta fon Karajana dibinātās Akadēmijas motto ir “Learn from the pros” – talantīgi jauni instrumentālisti tur iegūst labāko iespējamo sagatavotību orķestra mūziķa karjerai, mācoties pie Berlīnes Filharmoniķu koncertmeistariem un apgūstot orķestra īpašo stilu un skaņu. Bez tam viņi mācās uztvert pasauli ar atvērtām acīm un ausīm, paplašinot savu profesionālo pieredzi un kļūstot par “pilnīgu mūziķi”, kā saka kontrabasists un Karajana Akadēmijas direktors Peters Rīgelbauers. Fakti runā paši par sevi – trešā daļa no Berlīnes Filharmoniķiem ir Karajana Akadēmijas absolventi.

Baltijas studentiem projekta ietvaros būs iespēja iepazīties ar Karajana Akadēmijas studentu ikdienu, individuālajās nodarbībās strādājot ar Berlīnes Filharmoniķu koncertmeistariem un orķestra mēģinājumos sēžot plecu pie pleca ar Karajana Akadēmijas studentiem. Projektā iesaistīts arī Berlīnes Filharmoniķu vijolnieks Stenlijs Dodds (Stanley Dodds), kurš studējis diriģēšanu pie Jorma Panulas un regulāri diriģē Karajana Akadēmijas un Berlīnes Filharmoniķu kamermūzikas koncertus.

24. oktobrī Berlīnes Filharmonijas Kamermūzikas zālē notiks projekta noslēguma koncerts – Baiba Skride kopā ar Baltijas un Karajana Akadēmijas jaunajiem mūziķiem atskaņos Pētera Vaska Koncertu ”Tālā gaisma”, skanēs arī Maijas Einfeldes ”Skumjās serenādes”, Erki-Svena Tīra ”Passion. Illusion” un Justes Janulītes ”Elongation of Nights”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu