Ar partneriem Ukrainā tiek saskaņota "Maskavas nama" un Jūrmalas sanatoriju atsavināšana (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas pie Maskavas nama Maskavas mēra tikšanās laikā ar Krievijas tautiešiem.
Automašīnas pie Maskavas nama Maskavas mēra tikšanās laikā ar Krievijas tautiešiem. Foto: Edijs Pālens/LETA

Sankcijām pakļauto Jūrmalas sanatoriju "Belorusija" un "Jantarnij bereg", kā arī Rīgā esošā "Maskavas nama" atsavināšana tiek saskaņota ar partneriem Ukrainā, noskaidroja aģentūra LETA.

Vasaras sākumā tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) uzdevis Tieslietu ministrijas (TM) ekspertiem izstrādāt speciālu likumu par īpašumu atsavināšanu, lai atsavinātu Baltkrievijai piederošās un sankcijām pakļautās Jūrmalas sanatorijas un "Maskavas namu".

Ministrs uzskata, ka šie īpašumi būtu izmantojami Ukrainas bēgļu izmitināšanai, cietušo rehabilitācijai un informācijas centra vajadzībām.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka pēc ministra rezolūcijas plānotajā termiņā TM eksperti veica padziļinātu izpēti, strādājot pie tiesiska risinājuma, bet, ņemot vērā šī jautājuma sarežģītību un bezprecedenta būtību, lai izstrādātu risinājumu, kas atbilst vispārpieņemtajiem starptautisko tiesību standartiem, tika nolemts, ka tiks sagatavots informatīvais ziņojums par šī jautājuma tālāko virzību.

TM ir sagatavojusi informatīvo ziņojumu, bet tajā ietverto risinājumu tālākā virzība publiskajā vidē tika plānota ciešā koordinācijā ar partneriem Ukrainā. Ziņojumā ietvertie risinājumi ir mērķēti uz Ukrainas interešu aizsardzību un tādējādi ir svarīgi, ka Latvija, nākot klajā ar publiskiem paziņojumiem, nevarētu kaut kādā mērā kaitēt Ukrainas interesēm.

Šobrīd TM veic pasākumus, lai aktualizētu informāciju un saskaņotu informatīvo ziņojumu ar citām iesaistītajām institūcijām. Pēc tam informatīvo ziņojumu plānots nosūtīt izskatīšanai Ministru kabinetā.

TM uzsver, ka, lai šajā jautājumā varētu droši rīkoties, nepieciešama starptautisko tiesību prakse un daudzu valstu kopīga nostāja.

TVNET jau informēja, ka sanatorija "Belorusija" pieder Baltkrievijai Prezidenta lietu pārvaldes personā un līdz ar to faktiskais kontrolētājs ir sankcionētais prezidents Aleksandrs Lukašenko. "Sanatorija "Belorusija"" ir reģistrēta kā nodibinājums un bez Gruzdova amatpersonas ir arī Baltkrievijas pilsones Margarita Ļevčenko un Helēna Ļebedeva.

Sanatorija "Jantarnij bereg" ir Krievijas prezidenta lietu pārvaldes Federālās budžeta valsts iestādes "Bērnu medicīniskais centrs" filiāle. Tās vienīgā amatpersona ir Valsts drošības dienesta redzeslokā ilgstoši esošais Krievijas pilsonis Viktors Daņilohs.

"Belorusija", pret kuru vērstas starptautiskas sankcijas, savā interneta mājaslapā paziņojusi par darbības pārtraukšanu. Vietnē ir paziņojums, ka sankciju dēļ sanatorija no 20.aprīļa vairs nepieņem jaunus atpūtniekus.

"Jantarnij bereg" jeb "Dzintarkrasts" patlaban esot slēgta rekonstrukcijai, un tās vietnē ir paziņojums, ka remonta dēļ viesi netiek pieņemti.

Abas sanatorijas iekļautas arī Uzņēmumu reģistra ar sankcijām saistīto juridisko personu sarakstā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu