Latvijas Banka izlaidīs īpaša dizaina kolekcijas monētu "Augšup"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Banka otrdien, 1.novembrī, atzīmējot savu 100 gadu jubileju, izlaidīs īpaša dizaina kolekcijas monētu "Augšup", pavēstīja Latvijas Bankā.

Monētas priekšpusē (aversā) reljefi veidoti deviņi pakāpieni ar spoguļgludu virsmu. Augšējais pakāpiens ir apzeltīts apļa segments, asociējot lecošas saules maliņu un vizuāli sasaucas ar Latvijas Bankas logo. Savukārt monētas aizmugure (reverss) ir apzeltīta un matēta, un tās augšdaļā puslokā ir izvietots uzraksts "Latvijas Banka".

Monētas "Augšup" grafisko dizainu veidojuši mākslinieki Krista un Reinis Dzudzilo.

Jauno monētu no 1.novembra plkst.12 varēs iegādāties Latvijas Bankas numismātikas produktu iegādes vietnē e-monētas.lv. Monētas cena būs 78 eiro. Vienai personai noteikts iegādes limits - viena monēta.

Monētas tirāža ir 5000 eksemplāru, un tā izgatavota Lietuvas "Lietuvos monetų kalykla".

Kolekcijas monētas iegāde būs iespējama tikai tīmekļvietnē e-monetas.lv no 1.novembra plkst.12.00.

Savukārt pirkumu saņemšana būs iespējama ar pasta starpniecību vai klātienē Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B. Lai nodrošinātu vienmērīgu klientu plūsmu, pasūtījumu saņemšanai Latvijas Bankas kasēs tiks piemērots izlīdzinātais grafiks - pasūtījuma apstiprinājumā klients tiks informēts par datumu, no kura varēs saņemt pasūtījumu kasēs. Pasūtījuma saņemšana būs iespējama 20 darbadienu laikā no pasūtījuma apstiprinājumā norādītā datuma. Sākotnējā pasūtījuma izņemšanas datuma maiņa nebūs iespējama.

Latvijas Bankā min, ka 2022.gada 1.novembrī aprit 100 gadu kopš Latvijas Bankas dibināšanas. "Izpratne par nacionālo centrālo banku un tās uzdevumiem aizvadīto 100 gadu laikā ir mainījusies. Ir funkcijas, kuras paliek pagātnē, bet nemainīgs paliek Latvijas Bankai uzticētais pamatuzdevums - rūpēties, lai mūsu nauda saglabā vērtību, lai sabiedrība turpina mūsu naudai uzticēties arī laikmetīgā formā," pauž Latvijas Bankā.

Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu