"Mozaīka" gada laikā reģistrējusi deviņus vardarbīgus uzbrukumus pret LGBT kopienas pārstāvjiem (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Ink Drop/Shutterstock

Gada laikā LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" redzeslokā nonākuši deviņi vardarbīgi uzbrukumi pret LGBT kopienas pārstāvjiem, tomēr neviens no cietušajiem nav vērsies policijā, piektdien diskusijā "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā" norādīja "Mozaīkas" valdes loceklis Kaspars Zālītis.

Kā aģentūru LETA informēja "Mozaīkā", kopumā pēdējā gada laikā saņemti 300 ziņojumi par naida runas gadījumiem internetā. Visbiežāk izplatītā naida runa ir bijusi rupjības un stereotipizācija, kā arī aicinājums ierobežot tiesības.

Komentāri, kas saturēja rupjas naida runas pazīmes, piemēram, aicinājumus uz vardarbību vai pat atsevišķos gadījumos - aicinājumi likvidēt, nogalināt vai iznīcināt - tika iesniegti Valsts policijai (VP) izmeklēšanas veikšanai, kā rezultātā saņemti septiņi lēmumi par kriminālprocesa ierosināšanu, viens lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu.

73% gadījumos 24 stundu laikā saturs ticis izņemts no sociālajiem medijiem, savukārt 10% gadījumu reakcijas no sociālo mediju uzņēmumiem nav bijis nekādas.

Pēc Zālīša paustā, lai arī, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, naida runas saturs un izplatība sociālajos tīklos nav būtiski mainījusies, vērojams liels uzlabojums VP reakcijā - pēc visiem "Mozaīkas" iesniegtajiem ziņojumiem VP sākti kriminālprocesi, kas norāda uz kopējo naida runas izmeklēšanas prakses uzlabošanos.

Vienlaikus "Mozaīkas" valdes loceklis uzsvēra, ka nepieciešams turpināt policijas darbinieku izglītošanu naida runas un Krimināllikuma 150.panta jomā par sociālā naida un nesaticības izraisīšanu un apsvērt iespēju veidot specializētu VP nodaļu naida runas un naida noziegumu izmeklēšanai.

Atskatā "LGBT tiesību stāvoklis Latvijā" secināts, ka, neskatoties uz stagnāciju LGBT tiesību jomā Latvijā, īpaši ar Civilās savienības likuma nepieņemšanu 13.Saeimā, kā arī mēģinājumiem sašaurināt ģimenes jēdzienu Satversmē, kopējā tiesību situācija un sabiedrības attieksme pret kopienas cilvēkiem ir būtiski uzlabojusies.

Zālītis atzīmēja, ka 30 gadu laikā Latvijā ir noticis progress likumdošanas jomā, organizāciju attīstībā un tiesību aizsardzības jomā. Vienlaikus, pēc "Mozaīkas" pārstāvja paustā, turpinās mēģinājumi attālināt Latviju no Eiropas Savienības (ES) vērtībām un tuvināties tām vērtībām, ko pauž austrumu kaimiņš.

"Latvija vēl joprojām ir viena no pēdējām valstīm LGBT tiesību jomā ES. Īpašas bažas rada tas, ka 13.Saeima nav spējusi ieviest divus Satversmes tiesas spriedumus par visu ģimeņu tiesisko aizsardzību, kas paredz rast risinājumu viendzimuma pāru attiecību reģistrācijai," norāda "Mozaīka" valdes loceklis.

Kustība "Dzīvesbiedri" pasākumā informēja par jaunāko statistiku - jau 42 viendzimuma ģimenes bijušas spiestas lūgt ģimenes fakta konstatāciju tiesas ceļā, no kurām jau 22 ir atzītas, desmit pāri gaida spriedumu, savukārt desmit pāriem ar kustības nodrošināto bezmaksas juridisko atbalstu vēl tiek gatavoti pieteikumi. Kustība "Dzīvesbiedri" pauda gatavību turpināt tiesvedību un nepieciešamības gadījumā iesniegt jaunus pieteikumus Satversmes tiesā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu