Polija izvēlas ASV kompāniju savas pirmās AES būvniecībai (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/picture-alliance / dpa/Scanpix

Polija piektdien izvēlējās ASV kompāniju "Westinghouse" savas pirmās atomelektrostacijas (AES) būvniecībai, Polijai tiecoties palielināt savu enerģētisko drošību laikā, kad pieaudzis saspīlējums tās attiecībās ar Krieviju Ukrainas kara dēļ.

"Westinghouse" pārspēja sāncenšus - Francijas kompāniju EDF un Dienvidkorejas KHNP - konkursā uz miljardiem ASV dolāru vērto darījumu, lai gan Polija ir pieļāvusi iespēju nākotnē slēgt citus darījumus atomenerģētikas jomā.

"Mēs apstiprinām, ka mūsu kodolenerģijas projekts izmantos @WECNuclear drošo tehnoloģiju,"

tviterī ierakstīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis. Viņš sacīja, ka šis lēmums oficiāli tiks pieņemts valdības sanāksmē Varšavā trešdien.

ASV enerģētikas ministre Dženifera Grenholma atzinīgi novērtēja Polijas paziņojumu, tviterī ierakstot, ka "šis ir milzu solis mūsu attiecību stiprināšanā ar Poliju uz nākamajām paaudzēm".

"Es domāju, ka tas ir skaidrs vēstījums Maskavai par to, ka [Ziemeļ]Atlantijas alianse ir kopā, lai diversificētu mūsu enerģijas piedāvājumu (..) un pretotos Krievijas darbībām enerģijas padarīšanai par ieroci," videoierakstā paziņoja Grenholma.

Ministre pavēstīja, ka Polija ir izraudzījusies "Westinghouse" "sava 40 miljardu dolāru vērtā kodolprojekta pirmajai daļai", bet neprecizēja šo investīciju apjomu.

Augsta ASV valdības amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, pateica tikai to, ka šis darījums ir "miljardiem" dolāru vērts un radīs "tūkstošiem labi apmaksātu darbavietu".

"Tas ir milzu darījums, jo tas nav tikai komerciāls enerģētikas projekts, bet parāda arī to, kā mēs definēsim savstarpēji atkarīgu drošību uz nākamajiem gadu desmitiem," sacīja amatpersona.

Anonīmā amatpersona piebilda, ka šis lēmums "sūta nekļūdīgu vēsti [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam par ASV-Polijas alianses stiprumu un vienotību".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens tviterī ierakstīja, ka ir "ļoti apmierināts" ar šo darījumu, kas "palīdzēs saražot drošu un tīru kodolenerģiju". "ASV lepojas ar to, ka ir Polijas stipra partnere enerģijas un drošības jomā," tvītoja Blinkens.

Polija gadiem bija plānojusi pievērsties civilai kodolenerģētikai, bet enerģētiskās drošības jautājums tagad ir kļuvis sevišķi aktuāls Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ.

Polijas valdība ir paziņojusi, ka vēlas iedarbināt savu pirmo AES 2033.gadā, un ir izraudzījusies tās būvniecībai Hočevas ciemu Baltijas jūras piekrastes tuvumā. Ir plānots, ka pirmajā AES būs trīs reaktori.

Polijas valdība ir pavēstījusi, ka varētu izraudzīties uzņēmumu vēl trīs reaktoru uzbūvēšanai nākotnē. ASV amatpersona sacīja, ka arī šis uzņēmums varētu būt "Westinghouse".

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu