Vai interneta trollis kļūs par UFC čempionu?

Šons O'Melijs Foto: Reuters/ScanPix
Miks Kuncevičs
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Nesen "Ultimate Fighting Championship" (UFC) superzvaigzne Šons O'Melijs guva lielāko panākumu karjerā, "UFC 280" cīņu šova ietvaros uzvarot bijušo vieglā svara (līdz 61,2 kilogramiem) čempionu Pjotru Janu. Pēc cīņas aktuāls kļuva jautājums: vai interneta trollis kļūs par čempionu?

Bija atlikušas tikai pāris nedēļas līdz O'Melija cīņai "Eithad" arēnā Abū Dabī, kur viņam pretī stājās līdz šim nopietnākais izaicinājums - Jans. Pirms svarīgā dueļa amerikāņa nometne atklāja, ka tik lielisku "Sugar" (cīkstoņa iesauka) cīņu pasaule vēl nebūs redzējusi.

Kādā septembra dienā pēc smaga treniņa O'Melijs izlēma, ka sevi un treneri Timu Velču vajag palutināt ar gardu steiku. Pirms maltītes nobaudīšanas cīkstonis atvēra savu sociālā medija "Twitter" kontu un ierakstīja: "Es būšu pārsteigts, ja man kaut vienu reizi iesitīs."

O'Melijs vienā no traumatiskākajiem biznesiem ieņem goda pjedestālu kā viens no lielākajiem interneta troļļiem. Tā ir mērķtiecīga sava zīmola būvēšana, jo diez vai pats cīkstonis cerēja, ka viens no prasmīgākajiem UFC straikeriem netrāpīs nevienu sitienu. O'Melijs labi apzinājās, ka šis absurdais pieņēmums nevienam nešķita reālistisks. Pēc ziņas publicēšanas cīkstonis teica, ka būs interesanti pavērot jauktās cīņas mākslas (MMA) fanu reakciju.

Daudzi cilvēki uz O'Melija izteikumiem asi reaģēja: Jans šo klaunu ātri pārmācīs un O'Melijs ringu pametīs uz nestuvēm. Šādi notikumi ārpus astoņstūra noteikti patīk UFC prezidentam Danam Vaitam, jo viņš apzinās, ka šāda publicitāte kompānijai garantē lielākus ienākumus.

Šāda bravūrīga uzvešanās, neņemot vērā faktu, ka pirms gaidāmās "dejas" O'Melijs nebija oktagonā aizvadījis nevienu cīņu pret savas svara kategorijas Top desmit cīkstoņiem, ir padarījusi viņu par šā sporta veida superzvaigzni. Atliek paskatīties uz O'Melija sociālo tīklu sekotāju skaitu - citi šīs organizācijas pārstāvji par tādiem skaitļiem var tikai sapņot.

Foto: TVNET kolāža

Lielākais jautājums ir, vai pats cīkstonis pirms cīņas ticēja, ka gaisā tiks pacelta viņa roka? Atbilde - jā. "Pēc šīs cīņas viss mainīsies," sarunā ar Ziemeļamerikas mediju ESPN pirms dueļa izteicās O'Melijs.

"Cilvēki to redzēs un teiks: "Viņš ir labs." Varbūt tvīts bija joks, bet pēc cīņas to redzēsim."

Diemžēl O'Melija iepriekšējais iznāciens "UFC 276" šova ietvaros noslēdzās bez pienācīga iznākuma, jo otrajā raundā viņš ar pirkstu iebrauca pretiniekam acī, pēc kā brazīlietis Pedro Munjoss nebija spējīgs turpināt cīņu. Pēc šāda iznākuma MMA sabiedrībā sāka spekulēt, ka cukuriņš nav spējīgs gūt panākumus pret augsta līmeņa pretiniekiem. Taču Dana Vaits kopā ar citiem organizācijas pārstāvjiem nolēma, ka cilvēkiem ir nepieciešams uzservēt supercīņu – O'Melijs pret Janu.

Šons O'Melijs (no labās) cīņā pret Pjotru Janu
Šons O'Melijs (no labās) cīņā pret Pjotru Janu Foto: AFP/SCANPIX

"Kad paziņoja par cīņu, biju ļoti pārsteigts," izteicās O'Melija galvenais treneris Velčs."Sākotnēji biju mazliet satraucies, jo zinu, ko stiprs sitiens var izdarīt cīkstoņa veselībai. O'Melija pārliecība ir ļoti augstā līmenī, tas viņam noteikti nāk par labu. Kad jācīnās ar tādu bīstamu cīkstoni kā Pjotrs, kurš jebkurā brīdī var tevi nokautēt, vajag īpašu drosmi, lai pieņemtu izaicinājumu."

Pirms cīņas daudzi paredzēja, ka O'Melijam nav nekādu izredžu pret tādu "terminatoru", kāds ir 29 gadus vecais Jans. Atskatoties uz aizvadīto cīņu, duelis pavisam noteikti nebija vienos vārtos. Pirmajā raundā O'Melijs veiksmīgi izmantoja savas auguma priekšrocības, apšaudot pretinieku no distances. Izšķirīgajā raundā O'Melijs ar veiksmīgu trāpījumu pārsita Jana uzaci, no kuras visa rauda garumā tecēja asinis. Visas reizes, kad krievu cīkstonis dabūja O'Meliju uz parketa, viņš prata tikt atpakaļ kājās. Noslēgumā divi no trīs tiesnešiem uzvaru atdeva 28 gadus vecajam amerikānim. Dažu fanu un MMA apskatnieku acīs cīņas iznākums bija diskutabls, varbūt arī netaisns, bet visi kā viens var vienoties, ka pēc šīs cīņas Šons ir apliecinājis, ka noteikti var cīnīties ar UFC organizācijas labākajiem cīkstoņiem.

"Cilvēki iepriekš domāja, ka neesmu gatavs šādam līmenim," izcēla O'Melijs. Pēc cīņas cīkstonis savas akcijas ir pacēlis vēl nebijušos augstumos.

Ikdienā O'Melijs nekoncentrējas uz asprātīgiem "Twitter" jokiem, bet piekopj rūdīta veterāna dzīvesveidu. Viņš katru vakaru meditē un veic dažādus vingrinājumus, lai atjaunoties pēc smagiem treniņiem. MMA zvaigzne regulāri nodod asinsanalīzes un konsultējas ar ārstiem, lai uzlabotu savu diētu, veselību un treniņu grafiku, kas ļautu sasniegt pēc iespējas labākas rezultātus sporta veidā, kurš ir viens no nežēlīgākajiem.

"Ja šajā sportā gribi sasniegt augstus rezultātus, nāksies divreiz dienā trenēties un vajadzēs piemeklēt treniņu partnerus, kas tevi motivēs un padarīs labāku," uzsver Velčs. "O'Melijs vēlas būt superzvaigzne! Viņš apzinās, ka disciplīna ir panākumu atslēga."

Arizonas štatā dzīvojošais cīkstonis zem UFC karoga cīnās jau piecus gadus, bet ir sajūta, ka viņš ir tikai karjeras sākumposmā. Pēc šīs uzvaras radās jautājums: vai nākamā cīņa būs pret šīs divīzijas patreizējo čempionu Aldžemeinu Stērlingu? To nāksies izlemt UFC organizācijai. Ja svarīga ir rezonanse un nauda, tad atbilde ir jā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu