Pētījums: nasku bērniem pirms upurēšanas tika dotas apreibinošās vielas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: D. Socha / Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine

Pirms tūkstošiem gadu senā rituālā Peru tika upurēts bērns, kura galva pēc viņa nāves tika pārveidota par trofeju. Jaunā pētījumā noskaidrots, ka pirms bērna upurēšanas tam tika iedoti psihedēliskie līdzekļi.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Archeological Science”, izanalizēti mati no mumificētas bērna galvas. Tā ir viena no 22 nasku kultūras pārstāvju atliekām, kas izanalizēta pētījumā. Šie cilvēki dzīvoja Peru teritorijā, pirms tur ieradās spāņu kolonisti (3500. gads p.m.ē – 476. gads m.ē). Savukārt to mirstīgās atliekas arheologi atrada 1982. gadā Peru piekrastē.

Pagaidām gan zinātniekiem nav skaidrs, kāds ir upurētā bērna dzimums un vecums nāves brīdī. Noskaidrots, ka pirms nāves bērns norijis gabalu Sanpedro kaktusa (echinopsis pachanoi), kam ir spēcīga halucinogēna ietekme. Tieši tāpēc tas tika plaši izmantots Amerikas pirmiedzīvotāju reliģiskajos rituālos.

Šī ir pirmā reize, kad atrasti pierādījumi par to, ka upurim, kura galva tika izveidota par trofeju, pirms nāves doti stimulanti, vēstīts vietnē “Live Science”.

Pētījumā zinātnieku komanda savāca matu paraugus no četrām galvām un 18 mūmijām – gan bērniem, gan pieaugušajiem. Toksikoloģiskās analīzes atklāja, ka daudzi no upuriem pirms nāves bija uzņēmuši kaut kāda veida psihoaktīvās vielas vai augu stimulantus. To vidū bija kokas lapas, no kurām tiek izgatavots kokaīns, un Sanpedro kaktuss, kas savukārt satur meskalīnu.

“Bija ļoti interesanti noskaidrot, cik daudziem cilvēkiem bija pieejami šie augi. Mēs arī vēlējāmies noskaidrot, kādi bija šo seno augu tirdzniecības ceļi. Piemēram, kokas lapas Peru dienvidu piekrastē netika audzētas, tāpēc tās bija jāieved Peru ziemeļiem vai Amazones reģiona,” raksta pētnieki.

Pētījumā secināts, ka visu šo narkotisko vielu lietošana bija ļoti populāra dažādās kultūrās. Šie augi tika lietoti gan kā zāles, gan kā apreibināšanās līdzekļi reliģiskos rituālos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu