Okupanti Ukrainā tur ieslodzījumā mobilizētos, kuri atteikušies karot (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Šā gada vasarā kļuva zināms, ka pastāv īpašas soda nometnes, kurās tiek turēti Krievijas karavīri, kas mēģinājuši atvaļināties no dienesta, lai viņiem nebūtu jāpiedalās karā pret Ukrainu. Tagad šajās nometnēs nonāk mobilizētie, kas atsakās karot.

Šīs nometnes okupanti paši dēvē par “kaujas gatavības atjaunošanas centriem”.

Oktobra beigās izdevums “Astra” publiskoja video, kurā redzami mobilizētie kareivji, kas bijuši ieslodzīti pagrabā Luhanskas apgabalā pēc tam, kad viņi atteikušies atgriezties frontes pirmajās līnijās.

Kā izdevumam apgalvojuši šo cilvēku tuvinieki, mobilizētie uz fronti sūtīti bez apmācības. Frontē viņi gandrīz tūdaļ iekļuvuši mīnmetēju apšaudē. Vēlāk atgriezušies karaspēka bāzē, viņi saņēmuši pavēli atkal atgriezties kaujas pozīcijās. Pēc tam, kad viņi atteikušies, viņiem atņemti ieroči un viņi ieslēgti pagrabā.

Vēlāk šie cilvēki pārvietoti uz komandatūru, ko okupanti izveidojuši okupētajā Rubižnē.

Kā izdevumam “Astra” pastāstīja viena mobilizētā draugs, komandatūrā visi tur aizvestie mobilizētie ieslēgti vienā kamerā.

Aptuveni desmit dienas vēlāk visiem tajā esošajiem cilvēkiem ultimatīvā veidā piedāvātas divas izvēles - atgriezties frontes pirmajās līnijās vai desmit gadu ieslodzījums stingra režīma kolonijā.

Neilgi pēc tam aptuveni 20 mobilizētie no komandatūras pārvesti uz bijušo koloniju Luhanskas apgabalā.

Šajā vietā pabija arī 37 gadus vecais Fjodors (vārds mainīts). Viņa sieva Krievijas izdevumam “Mediazona” pastāstīja par sava vīra piedzīvoto.

Mobilizācijas pavēsti Fjodors saņēma 22.septembrī, un tajā pašā dienā viņš jau nonāca karaspēka daļā. Vēlāk viņš kopā ar citiem mobilizētajiem nonāca okupētajā Luhanskas apgabalā. Oktobra sākumā viņi jau bija pozīcijās netālu no Svatoves. Šajā laikā Fjodors vairākas reizes zvanījis savai sievai un stāstījis par regulārajam apšaudēm. Viņš arī stāstījis, ka mobilizētie lielākoties nekādu apmācību nav izgājuši, bet pildīt kaujas uzdevumus viņiem tāpat nākas.

16.oktobrī desmit mobilizēto grupa, ieskaitot Fjodoru, uzrakstīja iesniegumus par atteikšanos piedalīties kaujās.

Komandieri karot atteikušos mobilizētos vispirms centušies pierunāt pārdomāt, bet pēc tam sāka draudēt un iebiedēt. Dažas dienas vēlāk viņiem paziņots, ka viņi tiek pārvietoti uz “rehabilitācijas centru Luhanskā”, tomēr viņi visi nogādāti kādreizējā kolonijā Luhanskas apgabala Perevaļskā.

Bijušās kolonijas teritorijā ierīkotajā nometnē turētos cilvēkus barojuši reizi dienā, dažas dienas vispār nav barojuši. Higiēnas preces vai gultas veļa netika nodrošinātas.

Nometnē esošajiem cilvēkiem likts kraut lādiņus sūtīšanai uz fronti, un uz viņiem regulāri izdarīts spiediens atgriezties frontē.

Daļa uz fronti atpakaļ vesti ar spēku, citi tika ieslēgti pagrabos. Nometnē turētie cilvēki arī regulāri pakļauti fiziskai vardarbībai.

Foto: Krievijas jauniesaukto karavīru mācības 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu