11% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju augsto apkures izmaksu dēļ plāno pārcelties uz ārzemēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielie apkures un elektrības rēķini liek Latvijas iedzīvotājiem apsvērt radikālus lēmumus attiecībā uz dzīvesvietu – piektā daļa no visiem plāno mainīt mājokli un pārcelties uz vietu, kur jāmaksā mazāk. Tostarp 11% izskata iespēju doties dzīvot uz citu valsti, liecina pētījumu centra Norstat Latvija veiktās aptaujas rezultāti.

Kamēr 74% respondentu ir apņēmušies energoresursu krīzi pārciest esošajā īpašumā un atturēties no fundamentālām izmaiņām, 21% aptaujāto pieļauj iespēju samazināt izmaksas, mainot dzīvesvietu. Lielākā daļa no izmaiņu piekritējiem – 11% - apsver pārcelšanos uz ārzemēm. Visvairāk šādu cilvēku ir jauniešu vidū, kā arī ģimenes ar nepilngadīgiem bērniem. Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem pārziemot siltākā, lētākā vietā plāno 15% respondentu. Līdzīgu risinājumu apdomā arī 23% no visām aptaujātajām trīs bērnu, 13% divu bērnu un 16% viena bērna ģimenēm.

Zīmīgi, ka dārgie rēķini visvairāk biedē tieši rīdziniekus. No galvaspilsētas pārcelšanos uz ārzemēm pieļauj 13% respondentu, kamēr no lauku rajoniem vien 7%. Pie tam vēl 6% pilsētnieku neizslēdz iespēju braukt dzīvot uz laukiem, cerībā, ka tur izdosies samazināt izmaksas. Pārsteidzoši, ka to vēlas darīt lielākoties jauni cilvēki. Vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem šajā virzienā plāno doties pat desmitā daļa aptaujāto. Tikmēr no laukiem uz pilsētu šajos laikos vēlas doties vien 1% no visiem respondentiem.

«Pārcelšanās uz jaunu dzīvesvietu vienmēr ir izaicinoša, jo nākas mainīt paradumus, sastapties ar negaidītām situācijām un neparedzētām izmaksām. Tomēr mēs kā banka pilnībā saprotam cilvēku vēlmi domāt ekonomiski, un to arī atbalstām. Pārcelšanās uz mazāku, energoefektīvāku mājokli ir viens no veidiem, kā samazināt pieaugošās energoresursu izmaksas, un šādu tendenci arvien biežāk novērojam mūsu klientu vidū, kuri interesējas par hipotekāro kredītu. Tajā pat laikā vēršam klientu uzmanību, ka ne vienmēr pārcelšanās ir ekonomiski pamatotākais lēmums, jo arī ieguldījumi mājokļa siltināšanā, energoefektivitātes uzlabošanā vai pat esošo kredītsaistību refinansēšana, var dot līdzvērtīgu izmaksu samazinājumu kā pārcelšanās uz mazāku mājokli,» pētījumu pasūtījušās bankas Bigbank Latvija vadītājs Edgars Surgofts aicina cilvēkus vispirms izvērtēt iespēju uzlabot pašreizējo dzīvesvietu.

Mājokļu uzlabošana šobrīd ir ļoti aktuāls jautājums. Arī pētījums atklāj, ka 3% Latvijas iedzīvotāju apņēmušies veikt pilnu sava mājokļa renovāciju, lai novērstu siltumzudumus un tādējādi samazinātu apkures rēķinu. Vēl 3% izlēmuši ķerties pie jaunas, energoefektīvas mājas būvēšanas, lai nākamajās desmitgadēs par energoresursu cenu svārstībām būtu jāuztraucas krietni mazāk.

Norstat Latvija veiktajā aptaujā oktobra beigās tika aptaujāti 1004 respondenti visā Latvijā.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa un hipotekāro kredītu izsniegšanā, aizdevumu piešķiršanā juridiskām personām, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Marts Veskimagi, Argo Kiltsmans, Kens Kanariks un Ingo Poders.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu