Inflācija jau sen vairs nav nevienam nesaprotams ekonomikas termins, bet gan sinonīms vārdiem "karš" un "krīze". Krievijas iebrukums Ukrainā, lai gan nav vienīgais katalizators straujajam produktu un pakalpojumu cenu kāpumam, to ievērojami paātrinājis. Ziemas tuvošanos daudzas Latvijas mājsaimniecības uzlūko ar bailēm un neziņu – kā nomaksāt visus rēķinus un nodrošināt ģimeni ar pārtiku? TVNET tiešsaistes žurnāls KLIK devās pārbaudīt, kā kopš jūlija mainījušās produktu cenas trīs mazumtirdzniecības veikalos Latvijā.

Cenas turpina pieaugt. Septembrī patēriņa cenas attiecībā pret augustu pieauga par 1,6%. Līdz gada beigām inflācija un patēriņa cenu līmenis varētu vēl vairāk palielināties, iespējams, pat līdz 25%, liecina ekspertu aplēses. Iepriekš portālam TVNET bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš skaidroja, ka tuvākajos mēnešos Latvijā gaidāms inflācijas pīķis un tam tad arī sekos kritums. Bet vismaz pagaidām jāsamierinās ar salīdzinoši augstām pārtikas cenām.

Jūlijā KLIK apmeklēja trīs mazumtirdzniecības tīklu veikalus Latvijā un Lietuvā – “Maxima”, “Lidl” un “Rimi” -, lai salīdzinātu pārtikas cenu atšķirības pie mums un kaimiņos. Pēc gandrīz četriem mēnešiem viesojāmies tajos pašos veikalos, lai redzētu, kā mainījušās cenas Latvijā dažādām produktu grupām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X