Neērtie jautājumi par sievietes slēptāko vietiņu... (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Parasti sievietes uzreiz sajūt, ka "tajā vietā" kaut kas nav kārtībā - ir diskomforts, pastiprināti izdalījumi. Galvenais šajā gadījumā - nenodarboties ar pašārstēšanos, bet vērsties pie speciālista. Uz sieviešu jautājumiem par izdalījumiem atbild medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika.

Ja ir parādījušies pastiprināti izdalījumi no maksts, pie vainas var būt ne tikai piena sēne, bet cita infekcija, kurai nepieciešami recepšu medikamenti un atšķirīga ārstēšana. Ginekologa uzdevums ir saprast, vai izdalījumi ir normāli un, ja ne, kas tos ir izraisījis un kā tos ārstēt.

Tomēr visbiežāk, pirms vēršas pie ārsta paiet kāds brīdis, kura laikā tiek meklētas atbildes gan sarunās ar draudzenēm, gan internetā.

Lai sievietēm sniegtu droši ticamu informāciju, medicīnas zinātņu doktore, ginekoloģe Jana Žodžika atbild uz portālam tikaisievietem.lv iesūtītajiem jautājumiem par maksts infekcijām.

* * * Jautājums: Man ir 17 gadi. Pagaidām seksa man nav bijis. Laiku pa laikam no intīmās vietas izdalās tādi kā gļotaini izdalījumi, līdzīgi kā puņķi, tikai balti. Kā es varu saprast, vai tas ir kāds iekaisums, vai arī izdalījumi ir normas robežās?

Atbilde: Izdalījumiem ir jābūt gaišiem, bez smakas, ne vairāk kā deserta karotes apjomā diennakts laikā. Ovulācijas periodā var parādīties gļotaini un staipīgi izdalījumi, jo dzemdes kaklā esošais gļotu korķis sašķidrinās un iztek ārā, lai atvieglotu spermatozoīdiem ceļu uz dzemdi. Pavērojiet, vai gļotainie izdalījumi parādās ar aptuveni mēnesi lielu regularitāti. Ja tie ir bez smakas un nav citu nepatīkamu simptomu, piemēram, niezes, visticamāk, tie saistīti ar ovulāciju. Ja Jums tomēr rodas šaubas, iesaku pakonsultēties ar ginekologu.

* * * Jautājums: Labdien! Man jau ilgāku laiku ir attiecības ar kādu puisi. Esam viens otram pirmie, un citi seksa partneri nevienam no mums nav bijuši. Mums nepatīk lietot prezervatīvu, tāpēc izvēlamies pārtraukto dzimumaktu. Nesen man parādījās dzeltenīgi, šķidri izdalījumi, kuri nelabi ož. Sakiet lūdzu, kas tā varētu būt par vainu un kur es to varēju dabūt, ja man citu partneru nav bijis? Varbūt partneris ir slims, tikai nevēlas man atklāt?

Atbilde: Ir vairākas maksts infekcijas, ar kurām sieviete var saslimt arī tad, ja viņai ir tikai viens vai nav neviena seksuālā partnera. Tādas infekcijas kā, piemēram, bakteriālā vaginoze, aerobais vaginīts un vaginālā kandidoze (piena sēne) var būt paša sievietes organisma izraisītas un nav tiešā veidā saistītas ar partnera veselību. Ieteiktu Jums aiziet pie ginekologa, kurš nozīmēs atbilstošu terapiju.

* * * Jautājums: Esmu stāvoklī. Nesen biju uz vizīti pie ginekologa, uztaisīju analīzes, un izrādījās, ka man ir hlamīdijas. Man tika izrakstītas antibiotikas. Zinu, ka grūtniecības laikā antibiotikas nav labi lietot, tāpēc vēlējos uzzināt, vai nav citas ārstēšanas metodes?

Atbilde: Diemžēl vienīgais veids, kā izārstēt hlamīdijas, ir lietojot antibiotikas. Neārstētas hlamīdijas var izsaukt spontāno abortu, priekšlaicīgu augļa ūdens noplūšanu un priekšlaicīgas dzemdības, kā arī jaundzimušā inficēšanos caur placentu un dzemdību laikā. No antibiotikām nevajadzētu pārāk baidīties, jo ir antibiotikas, kuras nepieciešamības gadījumā drīkst lietot arī grūtnieces.

* * * Jautājums: Labdien! Vēršos pie jums ar ļoti delikātu jautājumu. Tā nu ir sanācis, ka manā dzīvē paralēli ir divi vīrieši ar kuriem uzturu regulāras seksuālās attiecības. Kopš manā dzīvē ienācis otrs vīrietis, esmu pamanījusi, ka biežāk parādās dažādi nepatīkami simptomi lejasdaļā, piemēram, nieze, izdalījumi ar nepatīkamu smaku. Jūtos loti neērti un dažkārt pat izvairos no seksuālām attiecībām, jo man ir kauns. Sakiet, lūdzu, vai problēmu cēlonis varētu būt pārāk intensīva seksuālā dzīve?

Atbilde: Jauna partnera ienākšana dzīvē var veicināt maksts infekciju rašanos, jo mums katram uz gļotādām ir sava baktēriju kopa. Esot kopā ar vienu partneri, mūsu organisms pierod pie viņa baktērijām, bet, ienākot dzīvē citam partnerim, maksts vide var tikt izmainīta. Infekciju risks pieaug arī tad, ja sievietei ir ļoti intensīva dzimumdzīve. Seksa laikā makstī var izveidoties mikroplaisas, kas ir ceļš infekcijas iekļūšanai. Prezervatīvs var mazināt infekciju risku, tomēr, ja infekcija jau parādījusies, vēlama vizīte pie ginekologa, kurš noteiks, kas tieši tā ir par infekciju un nozīmēs atbilstošu ārstēšanu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu