Pāvests Francisks Bahreinā aicina ievērot cilvēktiesības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks.
Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks. Foto: SIPA/Scanpix

Katoļu baznīcas galva pāvests Francisks ceturtdien vizītē Bahreinā aicinājis nepārkāpt cilvēktiesības un ievērot ticības brīvības principu.

Ticības brīvībai būtu jābūt pilnīgai, nevis tikai lūgšanu brīvībai, uzsvēra pāvests, kuru aktīvisti aicinājuši runāt par šiem jautājumiem vizītes laikā.

Pāvests arī pieprasīja "drošus un cienīgus" apstākļus strādniekiem. Viesstrādnieku tiesības bijušas uzmanības centrā, gatavojoties Pasaules kausam kaimiņos esošajā Katarā.

Pāvests brīdināja, ka pārmērīga strādāšana patiesībā ir dehumanizējoša. "Tas ne tikai rada nopietnu sociālās nestabilitātes risku, bet arī apdraud cilvēka cieņu," norādīja Francisks.

"Darbs ir tikpat vērtīgs kā maize (..), un bieži vien maize tiek saindēta, jo paverdzina," vizītes atklāšanas runā augstākajām Bahreinas amatpersonām atzina Francisks.

Viņš piebilda, ka vīrieši un sievietes "tā vietā, lai būtu svēts un neaizskarams darba mērķis, tiek reducēti uz vienkāršu bagātības radīšanas līdzekli".

Ir ļoti svarīgi, lai "cilvēka pamata tiesības netiktu pārkāptas, bet gan veicinātas", uzsvēra pāvests.

"Pirmkārt, es domāju par tiesībām uz dzīvību, par nepieciešamību vienmēr garantēt šīs tiesības, tai skaitā tiem, kas tiek sodīti un kuriem nevajadzētu atņemt dzīvību," norādīja Francisks.

Tiesību aizstāvju organizācija "Human Rights Watch" un astoņas citas organizācijas otrdien aicināja pāvestu publiski izdarīt spiedienu uz Bahreinu, lai apturētu nāvessodu izpildi, aizliegtu nāvessodu un panāktu, ka tiek nopietni izmeklētas apsūdzības par spīdzināšanu un citiem pārkāpumiem.

Tiesību aizstāvju grupas arī aicināja Francisku pieprasīt labāku aizsardzību viesstrādniekiem, kā arī opozicionāru un žurnālistu atbrīvošanu, kas aizturēti kopš 2011.gada protestiem.

Bahreinas valdības preses pārstāvis otrdien noraidīja tiesību aizstāvju grupu apgalvojumus un paziņoja, ka Bahreina nepieļauj diskrimināciju un neviens netiek vajāts par saviem reliģiskajiem vai politiskajiem uzskatiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu