"Nedēļas fokusā" uzņēmuma "Latvia MGI Tech" vadītājs ⟩ Kā jauniešos veidot interesi par dabaszinātnēm? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Tehnoloģiju uzņēmumi no jaunajiem STEM (zinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas jeb angliski science, technology, engineering and mathematics) speciālistiem gaida entuziasmu, vēlmi mācīties, taču jābūt arī labai pamatzināšanu bāzei, TVNET raidījumā “Nedēļas fokusā” pauž biotehnoloģiju uzņēmuma «Latvia MGI Tech» vadītājs Andis Šlaitas.

Vaicāts, vai jaunie speciālisti drīz pēc apmācību iziešanas mēdz darbu pamest, Šlaitas norāda, ka gadījumi ir dažādi, piemēram, ir cilvēki, kas nolemj tomēr turpināt tālāk izglītoties. Tāds lēmums ir vērtējams pozitīvi, jo ilgtermiņā iegūtās zināšanas būs pienesums jebkurai darbavietai, norāda eksperts, piebilstot, ka darba attiecībās risks ir vienmēr.

Lūgts komentēt lēmumu par obligātā dabaszinātņu eksāmena ieviešanu vidusskolā, Šlaitas vērš uzmanību, ka eksāmens nav ne mērķis, ne līdzeklis, bet gan vairāk kā “viena brīža momentuzņēmums”. Tiesa, pozitīvi vērtējams apstāklis, ka vidusskolēni plašāk apgūs dabaszinātnes, un kopumā šī eksāmena ieviešana ir solis pareizā virzienā.

Vienlaikus izaicinājumus sagādās šo priekšmetu mācīšanas praktiskā puse, jo dabaszinātnēs liels uzsvars ir uz skolēnu praktisko iesaisti un darbošanos ar tehnoloģijām pašiem.

Iezīmējot veselīgu ekosistēmu starp valsti, pašvaldību, skolām un augstskolām, un tehnoloģiju uzņēmumiem, Šlaitas pauž, ka viens no variantiem sadarbības stiprināšanā būtu, piemēram, kāda uzņēmuma reālas problēmas aprakstīšana un risināšana studenta maģistra darbā. Tāpat labs risinājums ir darba prakses konkrētos uzņēmumos. Tiesa, viens no mīnusiem šim risinājumam ir tāds, ka ne visiem studentiem ir pieejamas šādas specifiskas prakšu vietas. Vienlaikus būtu jāstiprina sadarbība starp tehnoloģiju uzņēmumiem un augstākajām izglītības iestādēm, lai veidotos abpusēji izdevīga un veiksmīga sastrādāšanās.

Sarunas noslēgumā raidījuma vadītājs Mārtiņš Daugulis lūdz ekspertu teikt kādus ceļavārdus, kas varētu mudināt jauniešus vairāk pievērsties dabaszinātnēm un tehnoloģijām. “Galvenais ir vēlme zināt! Mums ir bail no tā, ko mēs nezinām. Mans aicinājums būtu lasīt, skatīties un jautāt! Arī mūsu uzņēmuma “Facebook” lapā veidojam īsus, saistošus ierakstus par, piemēram, genomiku, ieliekot āķi jaunietim lūpā,” secina eksperts.

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Nedēļas fokusā" saturu atbild TVNET GRUPA.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu