Ēģiptē zem Ozīrisa tempļa atklāts plašs tunelis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Arheologi, veicot izrakumus Ēģiptē, zem sena tempļa atklājuši tuneli, kas ar ūdeni reiz palīdzēja apgādāt tūkstošiem cilvēku.

1305 metrus garais un 2 metrus augstais tunelis atrodas aptuveni 20 metru dziļumā. Kā izdevumam “Live Science” pastāstīja arheologu komandas vadītāja Ketlīna Martinesa, tunelis ir Eipalinosas tuneļa Grieķijā precīza kopija. Šis tunelis tiek uzskatīts par sava laika vienu no nozīmīgākajiem inženierijas sasniegumiem.

Arheoloģiskie izrakumi Ēģiptes tuneļa vietā ir visai sarežģīti, jo daļa no tuneļa atrodas zem ūdens. Templi gadu laikā ir skārušas vairākas zemestrīces, to pamatīgi pabojājot.

Tunelis izveidots Ptolemaju dinastijas laikā (no 305. gada p.m.ē. līdz 30. gadam p.m.ē.). Tas bija laiks, kad Ēģiptē valdīja dinastija, kas bija Aleksandra Lielā karavadoņa pēcteči.

Tunelī arheologi atrada divas alabastra galvas, no kurām vienā, visticamāk, cirsti valdnieka vaibsti, bet otrā atainots kāds augsta ranga cilvēks. Līdzās galvām tika atrastas arī monētas un ēģiptiešu dievību statuju atliekas.

Tuneļa izbūves laikā šajā teritorijā dzīvoja 15 līdz 20 tūkstoši cilvēku. Virs tuneļa esošais templis bija veltīts pazemes dievam Ozīrisam un viņa sievai un māsai Izīdai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu