Daudz laimes dzimšanas dienā, mīļā Latvija! Pasākumu ceļvedis svētku nedēļai

Brīvības piemineklis. Foto: Edijs Pālens/LETA
Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

Jau šo piektdien, 18. novembrī svinēsim Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu, taču pasākumi dažādām gaumēm priecēs mūs visas nedēļas garumā. Priecīgus svētkus!

14. novembris

14. novembrī "Arēnā Rīga" aicināti sporta fani! Plkst. 19:30 notiks 2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēle basketbolā vīriešiem starp Latvijas un Lielbritānijas komandām.

Savukārt bērnu grāmatu izdevniecība "Liels un mazs" ar oriģinālilustrāciju izstādi "Atvērto vāku diena" sāk sava Ziemassvētku veikala "Grāmatu istaba" viesošanos galerijā "Istaba".

Foto: PK kvalifikācija basketbolā: Latvija - Lielbritānija

15. novembris

15. novembrī, plkst. 19.00 VEF Kultūras pilī norisināsies koncerts "Mans zelts ir mana tauta", kur skatītājus priecēs četri lieliski dziedātāji Zigfrīds Muktupāvels, Dināra Rudāne, Anmary, Atis Ieviņš un instrumentālā grupa - Jānis Lūsēns, Aivars Gudrais, Harijs Gūtmanis, Jānis Lūsēns juniors.

16. novembris

16. novembrī Dailes teātrī būs skatāms režisores Lauras Grozas diptihs “Mājoklis. komentāri”. Anna Auziņa romānā “Mājoklis” atstāj seksu ar tā fizioloģiskajiem smalkumiem ikdienišķumā, neuzklājot tam izskaistinājuma glancēto kārtu. Pagājušā gadsimta 90. gadu atpazīstamajās reālijās viņa atklāj pusaudzes Terēzes pieaugšanas stāstu, kurā fiziskā nobriešana ar seksualitātes apzināšanos un izpēti kļūst saistīta ar garīgo dzīvi, tiecoties pēc viena vesela, taču sastopoties ar grūtībām, ko reglamentējusi katoļticība. Pieaugušās Terēzes laicīgās dzīves harmonija nav iespējama bez garīgā piepildījuma, bet prezervatīvs, kas nostājas starp sievieti un Dievu, grauj attiecības ar rituālu, kas ir svarīga garīgās prakses daļa. Kā šo miesas un gara konfliktu atrisināt?

“Mājoklis. komentāri” ir režisores Lauras Grozas diptihs, kurā dzejnieces Annas Auziņas debijas romāna “Mājoklis” varones Terēzes stāsts apaudzēts ar citu sieviešu intīmās pieredzes balsīm, lai runātu par sievieti un vīrieti, par māti un tēvu, par vīru un sievu, par dzīves lomām, gribētām un negribētām. Par to, kā sadzīvot ar tām.

“Mājoklis. komentāri #1 izrāde” notiek tradicionālā teātra apstākļos Dailes teātra Mazajā zālē, kad aktieru un skatītāju telpas ir ļoti tuvu, tomēr šķirtas. Tā ir kā priekšspēle intīmākai sarunai, kas turpināsies ārpus Dailes teātra - Terēzes daudzistabu dzīvoklī Dzirnavu ielā 60A “Mājoklī. komentāros #2 izrādē”, kur skatīties acīs patiesībai kļūs par unikālu pieredzi, ko glabā Terēzes sajūtu muzejs. Biļetes nopērkamas uz katru daļu atsevišķi.

Režisore – Laura Groza, mākslinieces – Sintija Jēkabsone, Anna Heinrihsone, Katrīna Neiburga. Lomās: Ērika Eglija-Grāvele, Katrīna Griga, Anete Krasovska, Milēna Miškēviča, Lelde Dreimane.

17. novembris

17. novembrī plkst. 18:00 Mazajā ģildē notiek koncerts "Man ir mana zeme - Latvija!", kurā uzstājās koklētāju ansamblis "Cantata".

Savukārt 19:00 Dundagas pilī ar koncertu "Brīvība un mēs" uzstāsies Sniedze Prauliņa un Uģis Prauliņš.

18. novembris

Daudz laimes dzimšanas dienā, Latvija! Par godu svētkiem, visā valstī gaidāmi pasākumi.

Foto: grupa "Raxtu raxti" un Tautas mūzikas orķestris 18. novembra svētku koncertā

No plkst. 11.00 līdz 16.00, atzīmējot arī Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu, Rīgas pasažieru ostā aplūkojama Nacionālo bruņoto spēku un Valsts Robežsardzes tehnikas izstāde. 

Plkst, 13:30 11. novembra krastmalā notiek militārā parāde, kurā piedalās gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku karavīri un militārā tehnika, kā arī Iekšlietu ministrijas pakļautības dienestu pārstāvji un tehnika.

Savukārt plkst. 19:00 mūsu tautas un brīvības simbola - Brīvības pieminekļa pakājē notiks Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadienai veltīts svinīgs pasākums - svētku koncerts un Latvijas Republikas prezidenta Egila Levita svinīgā uzruna.

Svinību norise tiešraidē tiks translēta:

  • Doma laukumā;
  • Arkādijas parkā;
  • Latgales parkā;
  • Pie VEF Kultūras pils;
  • Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā

Arī "Raxtu Raxti" Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gada dienā aicina uz svētku lielkoncertu, lai svinētu brīvību un stiprinātu latvisko garu. Koncerts notiks "Dailes teātrī", plkst. 14.00 un 19.00.

19. novembris

Festivāls "Botānika" aicina uz populārā televīzijas un radio raidījumu vadītāja, rakstnieka un žurnālista, ceļotāja Aleksa Dubasa uzstāšanos “Laimes mirkļi”, kas notiks 19. novembrī plkst. 19:00 kinoteātra “Splendid palace” lielajā zālē. Tā būs Aleksa pirmā lielā uzstāšanās Rīgas publikai.

Savukārt Ventspilī, koncertzālē "Latvija" viesosies mūsdienu džeza trio "GoGo Penguin" no Lielbritānijas. Uzstāšanās Ventspilī būs trio vienīgais koncerts Latvijā. "GoGo Penguin” jeb pianists Kriss Ilingvorts (Chris Illingworth), basģitārists Niks Bleka (Nick Blacka) un sitaminstrumentālists Džons Skots (Jon Scott) ir džeza trio no Mančestras, ko mūzikas apskatnieks “Line of Best Fit” lakoniski un asprātīgi pasludinājis par “britu džeza “Radiohead””. Trio savu mūziku raksturo kā sintēzi starp roku, džezu un minimālismu, līdztekus iedvesmojoties no tādiem elektroniskās mūzikas pārstāvjiem kā “Aphex Twin” vai “Four Tet”. Viņu mūzikā saklausāmi breikbīti, minimālistiskas klavieru melodijas, spēcīgas basa līnijas, elektronikas iedvesmotas bungu partijas un himniski rifi. Ietekmju un atsauču šai mūzikā ir daudz, taču viens ir skaidrs – “GoGo Penguin” ir radījuši jaunu un drosmīgu skanējumu, kas beigu beigās raksturīgs un piederošs tikai viņiem pašiem.

20. novembris

20. novembrī mūzikas un drāmas telpā “Oratorio” notiks Knuta Skujenieka “Dziesmu dziesmas” audiogrāmatas prezentācija. Audiogrāmata “Dziesmu dziesma” - radošs formāts izcilā latviešu dzejnieka, atdzejotāja un publicista Knuta Skujenieka atdzejotajam Bībeles tekstam. Mūzika un skaņas dizains piešķir dzejas lasījumam īpašu noskaņu - senā mīlestības dzeja, savīta ar mūziku, iztēlē uzbur 2000 gadus senu tuksneša dārzu un ķēniņa Zālamana dialogu ar iemīļoto Šulamieti.

Pasākuma prezentācijā piedalīsies aktieri Andris Bulis un Maija Arvena Kalniņa, un komponiste un mūziķe Lauma Kazaka. Neformālā sarunā ar pasākuma apmeklētājiem tiks atklāta audiogrāmatas ideja un “Dziesmu dziesmas” vēsture, ko apvīs radoša atmosfēra: video fragmenti no intervijas ar Knutu Skujenieku (2021), mākslas video ar mīlestības dzejas lasījumu, ko veidojis videomākslinieks un mūziķis Ēriks Upenieks, fotogrāfa M. Ločmeļa darbi un M. A. Kalniņas zīmējumi un gleznas.

Raksts tapis sadarbībā ar "Bosch".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu