Nolemts: Rīgā tiks iekasēta tūrisma nodeva (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

No 2023. gada 1. janvāra Rīgā, līdzīgi kā daudzviet Eiropā un pasaulē, tiks ieviesta tā dēvētā tūrisma nodeva. To paredz šodien Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par pašvaldības nodevu par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu.

Līdz ar to visām tūristu mītnēm par viesu izmitināšanu būs jāmaksā nodeva viena eiro apmērā par katra ciemiņa nakšņošanas dienu, bet ne vairāk kā desmit eiro, ja viesis galvaspilsētā uzturas ilgāk.

Kā informē pašvaldība, nodeva par tūristu uzņemšanu esot plaši piemērota Eiropā. Tā ieviesta daudzās tūristu vidē populārās pilsētās, piemēram, Berlīnē, Amsterdamā, Romā, Venēcijā, Vīnē, Briselē, Lisabonā u.c.

Nodevas apmērs dažādās valstīs un pilsētās esot ļoti atšķirīgs un esot vairāki aprēķināšanas modeļi, piemēram, noteiktā likme pie pakalpojuma cenas, diferencētā maksa atkarībā no tūristu mītnes kategorijas vai sezonas, vai arī par katru nakšņojumu.

No nodevas gūtos ieņēmumus pilsēta izmantos tūrisma jomu atbalstošu vai tūrisma infrastruktūru attīstošu projektu īstenošanai un Rīgas starptautiskās atpazīstamības veicināšanai.

Rīgas pašvaldība līdzīgus noteikumus pieņēma jau 2019.gadā, paredzot tūrisma nodevas ieviešanu no 2021.gada, bet Covid-19 pandēmijas radītā krasā tūristu skaita samazinājuma dēļ nodevas ieviešanu atlika.

Tagad plānots šo nodevu ieviest.

Ar nodevu nav plānots aplikt tās naktis, ko Rīgas tūristu mītnēs pavadījuši bērni līdz 18 gadu vecumam.

Nodevas administrēšanu nodrošinās Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde.

Pirmais solis personām, kas Rīgas tūristu mītnēs uzņem viesus, ir reģistrēšanās kā nodevas maksātājam. Nodevas maksātājam līdz 2023.gada 10.janvārim jāreģistrējas portāla "latvija.lv" e-pakalpojuma "Pašvaldības nodeva par atpūtnieku un tūristu uzņemšanu" tiešsaistes formā - norādot nodevas maksātāja un tūristu mītnes pamatdatus.

Pēc reģistrēšanās nodevas maksātājam būs pienākums katru mēnesi iesniegt atskaiti par tūristu mītnē uzņemto viesu skaitu un aprēķināto nodevu. Nodevas maksātājam katru ceturksni būs jāiemaksā pašvaldības budžetā par iepriekšējo ceturksni aprēķināto nodevu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu